SRUC 2013 la Iasi: prima zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2013 la Iași: prima zi

[2013-01-18]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a început vineri, 18 ianuarie 2013, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, precum și ceilalți preoți din cadrul seminarului, parohiilor și din alte congregații din Iași, seminariștii, persoane consacrate și numeroși laici, catolici și ortodocși. La celebrare a participat și pr. Gheorghe Popa, prorectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în calitate de reprezentant al IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În cadrul primei zile, au fost citite trei lecturi biblice, prin care participanții au fost invitați să reflecteze asupra importanței dialogului și a conversației ca un mijloc pentru a depăși obstacole. În pericopa evanghelică luată din Evanghelia după Sfântul Luca, evanghelistul relatează experiența discipolilor pe drumul către Emaus, care este o conversație ce are loc în contextul unei călătorii pe care o fac împreună, însă și al unei pierderi și al unei speranțe dezamăgite. Ca Biserici care trăim cu diferite nivele de dezbinare și ca societăți dezbinate de prejudecăți și teamă față de celălalt, nu putem să nu ne recunoaștem în ea. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. dr. Ștefan Lupu, profesor de teologie din cadrul Institutului Teologic. Părintele amintind de celebrările de rugăciune pentru unitate ce au avut loc de-a lungul timpului în Dieceza de Iași, a adus în atenția celor prezenți în capelă întrebarea pusă de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea în scrisoarea enciclică Ut unum sint, din anul 1995, "Cât mai avem de mers?"
Dacă în urmă cu câțiva ani am fi putut răspunde că suntem foarte aproape, de câțiva ani însă se constată o anumită stagnare și oboseală în acest mers împreună pe calea unității. Poate că nu înțelegem mereu modul în care Duhul Sfânt lucrează pentru unitatea poporului lui Dumnezeu, a amintit părintele, însă, participând la aceste momente de rugăciune, putem să ne apropiem mai mult unii de alții și toți împreună de Isus Cristos. Privind la contextul nostru din România unde avem Biserici creștine separate, dar și diviziuni în comunitățile noastre, și ținând cont de îndemnul profetului Mihea asupra aspectului moral al credinței, ne întrebăm și noi: "Ce anume cere Dumnezeu de la noi?" Drumul pe care trebuie să îl parcurgă discipolul lui Cristos presupune o atitudine de dreptate, de caritate, de pace și umilință.
Celebrarea a fost împărțită în trei momente principale. La început a avut loc Adunarea (deschiderea celebrării) parte ce a cuprins și actul penitențial în cadrul căruia s-a făcut stropirea cu apă sfințită. Următorul moment l-a constituit Liturgia Cuvântului, în care s-au citit cele trei lecturi biblice, după care a urmat omilia rostită de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru unitate și transformare spunând într-un singur glas rugăciunea învățată de Isus. Ca semn al comuniunii, cei prezenți și-au oferit semnul păcii. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea. În încheiere, pr. Gheorghe Popa, prorectorul Facultății de Teologie Ortodoxă, și-a manifestat bucuria de a fi alături de PS Petru Gherghel și ceilalți preoți, precum și credincioși, la începerea acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și le-a mulțumit tuturor pentru manifestarea dorinței de unitate făcută prin rugăciune. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc sâmbătă, 19 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfântul Anton", Iași din cartier Alexandru cel Bun. (după materialul semnat de Virgiliu Demșa-Crainicu pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1199, Ultimul acces: 2023-03-24 08:13:36