SRUC 2013 la Iasi: a doua zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2013 la Iași: a doua zi

[2013-01-19]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat sâmbătă, 19 ianuarie 2013, în biserica "Sfântul Anton", unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. paroh Alois Farțadi, precum și ceilalți preoți din Iași, numeroși credincioși catolici. La celebrare a participat și pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"din Iași, care a ținut predica pentru acest eveniment.
La cuvântul de zidire părintele Ionuț-Eremia Imbrișcă a evidențiat faptul că a fi smeriți înaintea lui Dumnezeu înseamnă a asculta chemarea de a merge în afara locurilor comodității noastre și a-i însoți pe alții, mai ales pe alții care suferă. "Ni s-au uscat oasele, ni s-a spulberat speranța, suntem pierduți" (Ez 37,11). Aceste cuvinte ale lui Ezechiel dau glas experienței multor persoane din toată lumea de astăzi. În India, sunt "oamenii împărțiți" din comunitățile dalite, a căror viață vorbește cu elocvență despre această suferință - o suferință pe care Cristos, cel răstignit, o împărtășește. Cu persoanele rănite din toate timpurile și locurile, Isus strigă către Tatăl: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?"
Creștinii sunt chemați la acest drum al crucii. Scrisoarea către Evrei nu numai că exprimă clar realitatea mântuitoare a suferinței lui Isus "în afara cetății", ci și necesitatea ca discipolii săi "să iasă din tabără" pentru a se uni cu el acolo. Atunci când noi ne întâlnim cu aceia care au fost excluși și îl recunoaștem pe cel răstignit în suferințele Sale, direcția spre care trebuie să ne îndreptăm este clară: a fi cu Cristos înseamnă a fi în mod solidar cu aceia care sunt marginalizați, ale căror răni el le împărtășește. Trupul lui Cristos, împărțit pe cruce, este "împărțit pentru voi". Relatarea pătimirii lui Cristos și moartea Sa are ca prefață relatarea ultimei cine: se celebrează astfel ca victorie asupra morții la fiecare Euharistie. La această celebrare creștină, Trupul împărțit al lui Cristos este Trupul Său înviat și glorios; Trupul Său este împărțit pentru ca să putem împărtăși viața Sa și, cu El, să fim un singur trup.
Pr. Ionuț i-a îndemnat pe cei prezenți să continue pe drumul spre unitate, să vadă frecvent Euharistia ca un loc în care scandalul dezbinării creștinilor devine în mod dureros vizibil, de vreme ce, deocamdată, nu putem să împărtășim împreună pe deplin acest sacrament așa cum ar trebui. Această situație ne cheamă să reînnoim eforturile noastre spre o comuniune mai profundă între noi. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc duminică, 20 ianuarie, la ora 17.00, în capela Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif", Iași. (după materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1438, Ultimul acces: 2023-11-30 15:46:10