Papa despre Cardinalul Glemp - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa despre Cardinalul Glemp

[2013-01-25]
Papa Benedict al XVI-lea a trimis o telegramă de condoleanțe Cardinalului Kazimierz Nycz, Arhiepiscop Mitropolit de Varșovia, Polonia, la moartea Cardinalului Józef Glemp, care a condus această Arhidieceză între 1981 și 2006. Cardinalul Glemp a trecut la Domnul miercuri, la vârsta de 83 de ani. "Caritati in iustitia - caritate în dreptate - a fost motoul episcopal ce l-a însoțit de-a lungul întregii sale vieți și i-a călăuzit modul de a gândi, de a judeca, de a lua decizii și de a oferit îndrumări pastorale", susține Pontiful în mesajul amintit.
"A fost un om drept, în spiritul Sfântului Iosif, patronul său, și al celor care, conform tradiției biblice, știu cum să asculte vocea chemării lui Dumnezeu, adresată nu doar lor personal ci și comunităților în care sunt trimiși. O astfel de dreptate, plină de umilința ascultării voinței lui Dumnezeu, a fost baza iubirii sale fierbinți pentru Dumnezeu și pentru om, care a fost lumina sa, inspirația și tăria sa în dificila slujire a Bisericii într-o vreme de semnificative transformări sociale și politice, care au afectat Polonia și Europa", continuă Sfântul Părinte în mesaj. Józef Glemp s-a născut în 1929 în Inowrocław, Polonia. A fost hirotonit preot la 26 de ani, în 1956. În 1979 a fost consacrat Episcop, slujind credincioșii din Dieceza de Warmia.
Papa Benedict amintește "dragostea (Cardinalului) pentru Dumnezeu și pentru Biserică și grija sa pentru viața și demnitatea fiecărei persoane", susținând că aceasta "l-a făcut apostol al unității împotriva diviziunii, al armoniei în fața confruntărilor, al zidirii unui viitor fericit bazat pe experiențele trecute de bucurie și de durere ale Bisericii și ale națiunii. Continuând munca începută de Cardinalul Stefan Wyszynski, în constantă comuniune și legat spiritual de Papa Ioan Paul al II-lea, el s-a implicat în multe probleme din viața politică, socială și religioasă a poporului polonez, cu mare prudență. Încrezându-se în Providența divină, a privit cu speranță spre noul mileniu în care a condus comunitatea credincioșilor din Polonia."
"În ultima etapă a vieții sale a fost încercat de suferință, pe care a îndurat-o cu seninătate spirituală. Chiar și în acest test a rămas mărturisitor al încrederii în bunătatea și iubirea Dumnezeului cel atotputernic", conchide Sfântul Părinte. "Personal i-am apreciat întotdeauna bunătatea sinceră, simplitatea, deschiderea, dedicarea cordială pentru cauza Bisericii din Polonia și din lume. Astfel va rămâne în amintirile și în rugăciunile mele. Fie ca Domnul să îl primească în gloria Sa.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1470, Ultimul acces: 2024-04-17 17:20:18