Responsabilitatea pentru seminarii mutata la Congregatia pentru Cler - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Responsabilitatea pentru seminarii mutată la Congregația pentru Cler

[2013-01-25]
"Ministrorum institutio" este titlul documentului motu proprio prin care Sfântul Părinte modifică deciziile constituției apostolice "Pastor bonus" (dată de Papa Ioan Paul al II-lea în 1988) și transferă competența pentru seminarii de la Congregația pentru Educația Catolică la Congregația pentru Cler. Serviciul de știri al Vaticanului a oferit astăzi câteva fragmente relevante din noul document.
"Formarea miniștrilor sacri a fost una dintre principalele preocupări ale Părinților Conciliului Ecumenic Vatican II, care scriau că 'deplin conștienți că dorința de înnoire a întregii Bisericii depinde în mare măsură de slujirea preoților, [Conciliul] proclamă importanța pregătirii pentru preoție'. În acest context, canonul 232 al Codului de Drept Canonic susține că 'datoria și dreptul cuvenit și exclusiv' în formarea celor care sunt desemnați să fie miniștrii sacri - care prin regulament are loc în seminarii - aparține Bisericii. [...] Primul organism cu caracter universal căruia i s-a încredințat fondarea, guvernarea și administrarea seminariilor [...] a fost Congregatio Seminariorum instituit de Papa Benedict al XIII-lea prin constituția 'Creditae Nobis' (1725). De-a lungul timpului organizația a încetat să funcționeze, iar seminariile au continuat să primească atenția particulară a Sfântului Scaun prin Sfânta Congregației pentru Conciliu (astăzi Congregația pentru Cler) dar și prin Sfânta Congregație pentru Episcopi și Regulari, iar din 1906 doar prin intermediul celei din urmă."
"Prin constituția apostolică 'Sapienti consilio' (1908), Sf. Papă Pius al X-lea a rezervat jurisdicția asupra seminariilor Sfintei Congregații Consistoriale. [...] Cu motu proprio 'Seminaria clericorum' (1915), Papa Benedict al XV-lea [...] crea un nou dicaster numit 'Sacra Congregatio de Seminariis et Studiorum Universitatibus'. Sfântul Părinte își explica decizia prin grija pentru problemele tot mai multe și prin importanța organismului. [...] Noul dicaster [...] a fost adoptat de Codul de Drept Canonic în 1917. [...] Este semnificativ să observăm că, în timpul redactării noului Cod, au fost discuții despre posibilitatea păstrării acelorași prevederi dar, în cele din urmă, s-a considerat a fi mai potrivită introducerea întregii reglementări ca parte a celei despre cler. Astfel regulile și directivele privind seminariile au fost incluse [...] sub titlul de 'Formarea clericilor'. [...] De aceea, conform Conciliului Vatican II și Codului de Drept Canonic din 1983, seminariile au intrat în sfera 'formării clericilor' care, pentru a fi adevărată și eficientă, trebuie să continue formarea din seminar cu formarea permanentă."
"Așa după cum venerabilul meu predecesor, Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, afirma în exortația apostolică 'Pastores dabo vobis' (1992) [...] 'este deosebit de importantă perceperea și respectarea legăturii intrinsece existente între formarea care precede hirotonirea și cea care urmează după aceea. În realitate, dacă ar exista o discontinuitate sau chiar o diferență între aceste două faze formative, imediat ar apărea consecințe grave asupra activității pastorale și asupra comuniunii frățești dintre preoți, în special între cei de vârste diferite.' [...] Consider deci oportun să atribui promovarea și guvernarea a tot ce ține de formarea, viața și slujirea preoților și diaconilor Congregației pentru Cler: de la grija pastorală pentru vocații și selecția candidaților la Ordul Sacru - incluzând formarea personală, spirituală, doctrinală și pastorală în seminarii și în centrele speciale pentru diaconii permanenți - la formarea permanentă - incluzând condițiile de viață și procedurile pentru exercitarea ministerului lor și grija pentru bunăstarea lor și asistarea socială."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1457, Ultimul acces: 2024-03-25 14:16:13