Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizari se va ocupa de cateheza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări se va ocupa de cateheză

[2013-01-25]
Prin motu proprio "Fides per doctrinam", semnat la 16 ianuarie 2013 și dat publicității vineri, 25 ianuarie, Papa Benedict al XVI-lea modifică dispozițiile date de Constituția apostolică "Pastor bonus", din 28 iunie 1988, transferând responsabilitatea pentru cateheză de la Congregația pentru Cler la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. "Credința", scrie Papa, "trebuie să fie susținută de o doctrină care este capabilă să lumineze mințile și inimile credincioșilor. Acest moment istoric în care trăim, marcat între altele de o dramatică criză a credinței, necesită o vigilență capabilă să răspundă la așteptările înalte care apar în inimile credincioșilor atunci când se confruntă cu noile probleme care ridică provocări lumii și Bisericii. Înțelegerea credinței, așadar, necesită întotdeauna exprimarea conținutului ei într-un limbaj nou, capabil de a prezenta speranța vie a credincioșilor înaintea celor care întreabă despre ea".
"La a cincizecea aniversare a deschiderii Conciliului Vatican II... putem să vedem drumul lung parcurs în aceste decenii în domeniul catehezei". Pontiful recunoaște că a fost un drum din care, în anii de după Conciliu, nu au lipsit greșelile, "chiar unele grave, atât în metodă cât și în conținut. Toate acestea au condus la o profundă reflecție și la dezvoltarea documentelor post-conciliare care reprezintă o nouă bogăție în cateheză". "Învățăturile Conciliului și magisteriul care a urmat, interpretând marea tradiție a Bisericii în acest domeniu, au legat tot mai mult cateheza de procesul de evanghelizare. Catehismul, așadar, reprezintă un pas semnificativ în viața Bisericii, vestind și comunicând Cuvântul lui Dumnezeu într-o manieră vie și eficientă, pentru ca să poată ajunge la toți și pentru ca credincioșii să poată fi instruiți și educați în Cristos pentru a edifica Trupul Său, care este Biserica".
"În Scrisoarea Apostolică în formă de motu proprio 'Ubicumque et semper', din 21 septembrie 2010, am instituit Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări pentru ca 'să încurajeze reflecția asupra temei noii evanghelizări și să identifice și promoveze modalitățile și mijloacele potrivite pentru a o realiza'. În particular, am dorit să încredințez noului dicaster sarcina de a promova 'folosirea Catehismului Bisericii Catolice ca o formulare esențială și completă a conținutului credinței pentru oamenii timpului nostru". "Având în vedere toate acestea, cred că este oportun ca acest dicaster să își asume... sarcina de a avea grijă, în numele Pontifului Roman, de instrumentul esențial pentru evanghelizare pe care îl reprezintă Catechismul pentru Biserică, împreună cu învățătura catehetică în toate formele ei diverse, pentru a realiza o acțiune pastorală mai unitară și mai eficientă".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1517, Ultimul acces: 2024-02-27 09:22:33