Cathedral Plaza - hotararea irevocabila de demolare, o realitate incontestabila (comunicat) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cathedral Plaza - hotărârea irevocabilă de demolare, o realitate incontestabilă (comunicat)

[2013-01-25]
Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere și obține protecția legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială (de parc), a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia.
"Construirea fără autorizație valabilă, îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (...). Deasemeni, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs" se evidențiază în motivarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012.
În acest fel, Justiția nu numai că reconfirmă temeinicia demersului judiciar, început încă din 2006, prin cererea de anulare a autorizației de construire și oprire a lucrărilor, ci autorizează irevocabil desființarea clădirii nelegale, dovedește legitimitatea demersurilor întreprinse deja de Primarul Municipiului București, prin somarea beneficiarului clădirii, de a trece la demolarea benevolă a acesteia, dar și obligă autoritatea publică să îndeplinească efectiv acest act de justiție și reparație a prejudiciului public și a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietară a două monumente istorice de mare valoare artistică și istorică.
"Răspunsul pozitiv din partea instanțelor, prin aplicarea strictă a legii, reprezintă îndeplinirea ultimei cerințe a autorităților publice, pentru ca acestea să treacă la desființarea clădirii Cathedral Plaza. Impactul juridic este extrem de important, din acest moment fiind imposibilă reautorizarea clădirii ilegale, întrucât o astfel de procedură ar contraveni puterii unei hotărâri irevocabile prin care se dispune desființarea construcției", a declarat Înaltpreasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București. (pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhidiecezei de București, tel. 0755 065 069, birouldepresa@arcb.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 947, Ultimul acces: 2021-10-16 05:34:00