SRUC 2013 la Iasi: a saptea zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2013 la Iași: a șaptea zi

[2013-01-25]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat joi, 24 ianuarie 2013, în capela mănăstirii "Don Orione", unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreliogios, pr. Valeriano Giacomelli, precum și alți preoți din Iași. Au participat și seminariștii care locuiesc în această mănăstire, dar și mulți credincioși catolici și ortodocși. Pr. Marius Bereșoaie, FDP, a ținut predica pentru această a șaptea zi de rugăciune.
Celebrarea a fost împărțită în trei momente principale. La început a avut loc Adunarea (deschiderea celebrării) parte ce a cuprins și actul penitențial în cadrul căruia s-a făcut stropirea cu apă sfințită. Următorul moment l-a constituit Liturgia Cuvântului, în care s-au citit cele trei lecturi biblice, după care a urmat omilia rostită de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru unitate și transformare spunând într-un singur glas rugăciunea învățată de Isus. Ca semn al comuniunii, cei prezenți și-au oferit semnul păcii. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.
Pr. Marius Bereșoaie a spus în cadrul predicii că a fi smeriți înaintea lui Dumnezeu înseamnă a merge în solidaritate cu toți cei care luptă pentru dreptate și pace. Apare o întrebare adresată tuturor celor care ne rugăm pentru unitatea creștinilor în această săptămână: Ce unitate căutăm? Comisia Credință și Constituție, care include Bisericile reprezentate în Consiliul Mondial al Bisericilor și Biserica Catolică, înțelege unitatea ca "unitate vizibilă într-o credință și într-o comuniune euharistică". Mișcarea ecumenică are ca țintă să depășească barierele istorice și actuale care-i dezbină pe creștini, însă face asta cu o viziune despre unitatea vizibilă care leagă natura și misiunea Bisericii cu slujirea unității întregului neam omenesc și cu depășirea a tot ceea ce prejudiciază demnitatea oamenilor și-i menține separați.
O imagine biblică a Bisericii unite în solidaritate cu cel oprimat este parabola samariteanului milostiv pe care o relatează Isus. Asemenea dalitilor, samariteanul milostiv provine dintr-o comunitate disprețuită și proscrisă și este cel care în parabolă se ocupă de omul abandonat la marginea drumului și cel care proclamă prin solidaritatea sa concretă speranța și mângâierea evangheliei. A merge spre unitatea creștinilor este inseparabil de a fi cu smerenie înaintea lui Dumnezeu în solidaritate cu oricine și cu toți cei care au nevoie de dreptate și de mângâiere. Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc vineri, 25 ianuarie 2013, în catedrala episcopală "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. (după materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1503, Ultimul acces: 2024-02-27 01:04:43