De 20 de ani Octava de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, la Resita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

De 20 de ani Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Reșița

[2013-01-24]
Citind DEX-ul, vom găsi pentru cuvântul ecumenism următoarea explicație: Mișcare de refacere a unității universale a Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordurilor și a dialogului teologic. Pentru reșițeni, cuvântul ecumenism a primit un sens nou de 20 de ani. Acum 20 de ani, la Reșița, din inițiativa unui grup de preoți de diferite confesiuni din oraș, s-a purces la un nou drum de apropiere a Bisericilor creștine istorice. Astfel, în perioada 18 - 25 ianuarie 1993 se organiza în municipiul de pe Bârzava pentru prima oară octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
În cartea editată în patru limbi "Spălați-vă picioarele unul altuia. Ecumenism, între istorie și prezent la Reșița = Waschet Euch gegenseitig die Füße. Ökumene zwischen Geschichte und Gegenwart in Reschitza = Mossátok meg egymás lábát. Az ökumenizmus története és jelene Resicabányán", apărută la 10 ani de ecumenism sub semnătura părintelui Pál și a lui Erwin Josef Țigla, părintele Pál spunea despre aceste prime zile: "Când am ajuns la Reșița, o dorință trăia în mine: să îi iubesc pe toți, pe fiecare om, să mă întorc spre fiecare cu iubire. E normal că în mod special am încercat să fiu atent la preoți și pastori de oricare confesiune, căci ei sunt aceia cu care lucrăm în via Domnului aici în Reșița... Din 1993 încoace, Săptămâna ecumenică de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se desfășoară cu regularitate și în orașul nostru, în fiecare an între 18 și 25 ianuarie. Mai ales din 1999 încoace, de când participarea este deosebit de largă, cred că putem vorbi despre o săptămână de sărbătoare creștinească pentru întregul oraș."
În prima seară de rugăciune din octava anului 2013, care s-a desfășurat în data de 18 ianuarie la biserica ortodoxă română "Pogorârea Sfântului Duh" din cartierul Govândari, predica a fost susținută de către inițiatorul acestei mișcări la Reșița, arhidiaconul romano-catolic pr. József Csaba Pál. Printre alte cuvinte de învățătură, dânsul a trecut în revistă cei 20 de ani de rugăciuni în comun în diferitele biserici creștine istorice reșițene, care au generat și o multitudine de alte inițiative în acest sens. În a doua seară, rugăciunea a avut loc în biserica evanghelică, unde a predicat un preot greco-catolic. Duminică, 20 ianuarie, seara de rugăciune s-a desfășurat în biserica romano-catolică "Maria Zăpezii", unde a predicat pr. ortodox Cristian Gh. Manole. Luni, 21 ianuarie, întâlnirea a avut loc în biserica greco-catolică "Sf Fecioară Maria de la Fatima", iar predica i-a aparținut pr. reformat Meggyaszai Attila. Biserica ortodoxă "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" (Petru-Iacob) a fost gazda serii de rugăciune de marți, 22 ianuarie, predicând pr. ucrainean Petru Popovici. Apoi miercuri, 23 ianuarie, creștinii s-au rugat împreună în biserica reformată, ascultând predica rostită de pr. evanghelic Egon Wonner. Șirul serilor de rugăciune se va încheia joi, 24 ianuarie, în biserica ortodoxă ucraineană (pe B-dul Muncii), unde va predica pr ortodox Moise Linu.
"Să ne bucurăm împreună de cei 20 de ani de octavă și să încercăm, fiecare după puterea noastră, să contribuim prin rugăciune la unitatea creștinilor, indiferent de confesiune sau limbă maternă, să participăm împreună ori de câte ori ni se oferă prilejul la manifestări spirituale sau culturale care promovează unitatea creștină la Reșița! Să căutăm, în mod special în această săptămână, să construim - prin gesturi mărunte de iubire, de slujire, ascultându-ne, ajutându-ne reciproc - fraternitatea creștină atât de plăcută bunului Dumnezeu,să dăm mărturia comună a credinței noastre, prin unitatea pentru care s-a rugat Cristos, Domnul nostru: Tată, te rog ca toți să fie una... pentru ca lumea să creadă" (cf Ioan 17)", mai citim la finalul materialului primit la redacție de la pr. Pal Iosif-Csaba și Erwin Josef Țigla.
Imagini:

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1436, Ultimul acces: 2023-03-28 15:48:00