Astazi Dumnezeu ne cheama sa ne daruiasca mantuirea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Astăzi Dumnezeu ne cheamă să ne dăruiască mântuirea

[2013-01-27]
La rugăciunea Angelus de duminică, 27 ianuarie 2013, în Piața San Pietro, Papa Benedict al XVI-lea a amintit "Ziua Memoriei", marcată la nivel internațional pe 27 ianuarie, în amintirea victimelor Holocaustului, adresând un insistent apel la depășirea oricărei forme de rasism pentru ca omenirea să nu mai repete niciodată tragediile trecutului. În alocuțiunea sa de după rugăciune, Sfântul Părinte a subliniat că duminică se marchează și Ziua Mondială a Bolnavilor de Lepră, cu referința directă la prietenii neobosiți ai lui Raoul Follereau, și Ziua pentru Pace în Țara Sfântă. La saluturile în alte limbi, Papa a lansat, împreună cu doi copii din Acțiunea Catolică, doi porumbei albi, cu ocazia inițiativei "Caravana Păcii" desfășurată în cursul dimineții în Piața San Pietro. Vă oferim discursul Pontifului de dinaintea rugăciunii Angelus, în care meditează asupra Evangheliei duminicii, după traducerea realizată de Radio Vatican.
Iubiți frați și surori,
Liturghia de astăzi ne prezintă, unul lângă altul, două texte diferite din Evanghelia după Sf. Luca. Primul (1,1-4) este prologul, adresat unui anume "Teofil". Cum acest nume în greacă înseamnă "prieten al lui Dumnezeu", putem vedea în el pe orice credincios care se deschide lui Dumnezeu și dorește să cunoască Evanghelia. Al doilea pasaj (4,14-21), în schimb, îl prezintă pe Isus care, "cu puterea Duhului", a intrat în zi de sâmbătă în sinagoga din Nazaret. Ca orice bun evreu care respectă legea, Domnul nu se sustrage ritmului liturgic săptămânal și se unește cu adunarea consătenilor Săi în rugăciune și ascultarea Scripturilor. Ritul prevede lectura unui text din Lege (Torah) sau Profeți, urmat de un comentariu. În ziua aceea, Isus s-a ridicat să citească și a găsit un pasaj din cartea profetului Isaia, care începe astfel: "Duhul Domnului este asupra mea, pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună" (61,1-2). Origene comentează: "Nu este o întâmplare faptul că El a deschis sulul și a găsit capitolul lecturii care prorocea despre El: și aceasta este lucrarea providenței lui Dumnezeu" (Omilii la Evanghelia după Luca, 32,3). Isus, într-adevăr, după ce a terminat lectura, într-o tăcere încărcată de atenție, spune: "Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care voi ați ascultat-o" (Luca 4,21). Sfântul Ciril din Alexandria afirmă că acel "astăzi", situat între prima și ultima venire a lui Cristos, este legat de capacitatea celui care crede a asculta și de a se căi (cf. PG 69, 1241). Într-un sens și mai adânc, însă, Isus însuși este acel "astăzi" al mântuirii în istorie, pentru că duce la desăvârșire plinătatea mântuirii. Termenul "astăzi", foarte drag Sfântului Luca (cf. 19,9; 23,43), ne conduce la titlul cristologic preferat de același evanghelist, și anume cel de "Mântuitor" (Sōtēr). Încă din povestirile despre copilărie, acesta este prezentat în cuvintele îngerului către păstori: "Astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul" (Luca 2,11).
Dragi prieteni, aceste cuvinte ne interpelează "astăzi" și pe noi. Mai întâi de toate, ne fac să ne gândim la felul nostru de a trăi duminica: zi de odihnă și a familiei, dar mai înainte de toate zi care trebuie dedicată Domnului, participând la Euharistie, în care ne hrănim cu Trupul și Sângele lui Cristos și cu Cuvântul vieții. În al doilea rând, în timpurile noastre de împrăștiere și distragere, această Evanghelie ne îndeamnă să ne întrebăm despre capacitatea noastră de ascultare. Mai înainte de a vorbi despre Dumnezeu și cu Dumnezeu, trebuie să îl ascultăm, și liturgia Bisericii este "școala" acestei ascultări a Domnului care ne vorbește. În fine, ne spune că orice moment poate deveni un "astăzi" prielnic pentru convertirea noastră. Fiecare zi poate deveni un "astăzi" salvific, pentru că mântuirea este istoria care continuă pentru Biserică și pentru fiecare discipol al lui Cristos. Acesta este sensul creștin al expresiei "carpe diem": profită de ziua de astăzi în care Dumnezeu te cheamă să îți dăruiască mântuirea! Fecioara Maria să fie întotdeauna modelul nostru și călăuza noastră în a ști să recunoaștem și să primim, în fiecare zi a vieții noastre, prezența lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru și al întregii omeniri.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1447, Ultimul acces: 2024-02-23 05:01:53