Cardinalul Joao Braz de Aviz despre ZMT (si nu numai) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Joao Braz de Aviz despre ZMT (și nu numai)

[2013-01-31]
De Ziua Mondială a Tineretului din 2013, de la Rio de Janeiro, ne mai despart șase luni. Evenimentul este crucial nu doar pentru Biserică (aproximativ jumătate din catolicii de pe mapamond trăiesc în America Latină, dar aici Biserica se confruntă în mod grav cu mișcările evanghelice și cu secularismul), ci și pentru Brazilia: ZMT este primul din trei evenimente de mare amploare, ce vor aduce națiunea în centrul atenției lumii întregii. Celelalte două sunt Cupa Mondială din 2014 și Jocurile Olimpice din 2016. Publicația Vatican Insider a stat de vorbă cu Cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societăți de Viață Apostolică, care actualmente se pregătește pentru întâlnirea anuală a Episcopilor prieteni ai Mișcării Focolare, ce va avea loc în Roma peste câteva zile.
- Eminență, sunt Rio și Brazilia pregătite pentru ZTM?
- Ca pregătire lucrurile stau bine. Inițial poliția, în special cea din Rio, și-a concentrat atenția asupra Cupei Mondiale și asupra Jocurilor Olimpice, neconștientizând dimensiunea evenimentului de tineret. În timp ce Cupa Mondială atrage 300-500 de mii de persoane, pentru ZMT vor fi între un milion și jumătate și două milioane. Inițial nu ne-au înțeles de ce vorbim despre astfel de cifre. "Nu ați văzut ce s-a întâmplat la Madrid?", le-am răspuns noi. Acum problemele au fost rezolvate.
- Dar lista cu lucruri de făcut este încă destul de lungă...
- Desigur. De exemplu există doar un singur tunel ce leagă o parte a orașului de alta. Ce vom face în cazurile în care evenimentele au loc departe unul de altul? Unele dintre locațiile în care este așteptat Papa sunt chiar departe... Dar suntem conștienți că probleme există și avem căi foarte practice și concrete de rezolvare a lor. Trebuie să spunem că poliția este conectată la eveniment. Iar coordonarea dintre Roma și Rio de Janeiro este solidă, din perspectiva organizării.
- Papa Benedict al XVI-lea este nerăbdător să fie prezent la ZMT, astfel că este singura călătorie internațională pe care și-a pus-o, până acum, în agenda lui 2013. Cum îl va primi America Latină pe Papa?
- De-a lungul anilor, ZMT a devenit un eveniment tot mai important pentru Biserică. Are o puternică rezonanță în America Latină în special, dat fiind că prezența tinerilor în țările acestui continent este încă puternică, iar oamenii continuă să arate o mare deschidere în căutarea sensului vieții. Vizita Papei oferă o ocazie minunată pentru acești oameni.
- Prima vizită a Papei în Brazilia, în 2007, nu a fost considerată tocmai un succes...
- Se întâmpla în Sao Paulo. Oamenii se gândeau atunci: "acest Papă este prea teolog și prea academic și nu va avea relații strânse cu oamenii". Dar când Papa a apărut, concepția oamenilor s-a schimbat în întregime. A fost un eveniment pentru întreg continentul și lumea a înțeles. Îndoielile pe care le aveau unii oameni, pentru că Papa acesta era considerat atât de diferit de Papa Ioan Paul al II-lea, au dispărut.
- În ZMT vor fi implicate și comunități ecleziale care au legătură cu mișcarea de teologie a eliberării - a cărei importanță ați recunoscut-o chiar Dvs. Ce va însemna aceasta?
- În Biserica braziliană suntem martorii problemei fără de sfârșit a sărăciei, deși situația începe totuși să se îmbunătățească. Dar cu trecerea anilor s-a văzut că ideologia nu este singura cale de răspuns la această problemă. Biserica a recunoscut anumite comunități ecleziale, într-adevăr. Ce trebuie să facem este să căutăm soluții la problemele sociale din perspectiva credinței, și nu din punct de vedere ideologic sau sociologic. Cred că este un aspect asupra căruia Papa se va opri îndelung. Contextul în care trăim este foarte dificil de cel al anilor '70 și '80.
- Un coleg de Curie, Arhiepiscopul Gerhard Ludwig Mueller (prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței - n.r.), nu este de asemenea străin de teologia eliberării. Ați vorbit cu el pe această temă?
- În cazul meu, teologia eliberării m-a condus la descoperirea problemei sărăciei și la legătura ei cu credința. Dar experiența care a fost hotărâtoare pentru mine a fost contactul cu Mișcarea Focolară, care mi-a dat un răspuns mai profund, prin credință, fără a uita de problemele existente. Cred că abordarea Mons. Mueller are la bază opțiunea preferențială pentru săraci. Este un element fundamental și în Evanghelie. Fără el, nu putem contempla posibilitatea mântuirii. Nu poți să ai o relație cu Dumnezeu fără să arăți un profund angajament social și trebuie să găsim puterea de a ne îndeplini acest angajament, prin credință.
- La 2 februarie, Biserica celebrează Ziua Mondială a Vieții Consacrate. Dar vocațiile la călugărie sunt în scădere. Ce ar trebui să facă ordinele - unele cu tradiție de secole - care au structuri mari de administrat dar puțini membri tineri care să le întrețină?
- Le-aș spune că limitarea la administrarea a ce există nu este cea mai bună opțiune și că probabil ar trebui să renunțe la anumite lucrări și să îndrepte atenția oamenilor spre carisma lor. Cei care au spitale și care nu și le mai permit ar putea să le dea altora care au mijloacele. Călugării trebuie să revină la viața călugărească. Dacă lipsește sinceritatea, nu este bine. Suntem poate puțini, dar trebuie să trăim mai autentic, și această autenticitate va duce la renaștere.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 751, Ultimul acces: 2021-11-27 02:35:21