Delegatia Vaticanului lucreaza la un acord cu Autoritatea Palestiniana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Delegația Vaticanului lucrează la un acord cu Autoritatea Palestiniană

[2013-02-01]
Delegația Vaticanului care în ziua de marți, 29 ianuarie 2013, a lucrat pentru acordul bilateral cu statul Israel privind statutul Bisericii Catolice și regimul fiscal al proprietăților sale, a mers miercuri la Ramallah unde s-a întâlnit cu autoritățile palestiniene. "În urma negocierilor bilaterale care s-au desfășurat în anii trecuți cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei", informează un comunicat dat de Biroul de Presă al Vaticanului, s-a desfășurat o "întâlnire oficială la Ramallah, în ziua de 30 ianuarie 2013, la Ministerul Afacerilor Externe al statului Palestina".
Discuțiile au fost conduse de ministrul de externe palestinian, Riad Al-Malki, și de subsecretarul pentru relațiile cu statele al Vaticanului, Mons. Ettore Balestrero. "Părțile au avut un schimb de vederi asupra proiectului de acord aflat în lucru, în particular asupra Preambulului și asupra Capitolului I al acestui acord. Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă deschisă și cordială, expresie a bunelor raporturi care există între Sfântul Scaun și statul Palestina". Cele două delegații și-au exprimat "dorința ca negocierile să se accelereze și să se ajungă la o concluzie rapidă. S-a stabilit că se va reuni un grup de lucru mixt care să urmărească acest lucru". În fine, palestinienii și-au exprimat recunoștința față de "contribuția Sfântului Scaun de 100.000 de euro pentru restaurarea Bazilicii Nașterii din Betleem".
În luna noiembrie a anului trecut, Vaticanul a salutat pozitiv votul ONU prin care Palestina "a devenit stat observator nemembru al ONU". Linia tradițională a Sfântului Scaun a fost aceea care prevedea două popoare în două state: în acest sens s-au exprimat Papa Paul al VI-lea și Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a primit de mai multe ori în Vatican pe Yasser Arafat. În 2009, în cadrul călătoriei sale în Iordania, Israel și Teritoriile Autorității Palestiniene, și Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat această poziție: israelienii au dreptul să trăiască în siguranță în statul lor, palestinienii au dreptul la stat cu granițe clare și fără să li se impună restricții de mișcare. Primindu-l în luna decembrie a anului trecut pe președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, Papa și colaboratorii săi au urat ca votul ONU să încurajeze "implicarea comunității internaționale pentru o soluționare dreaptă și de durată a conflictului israeliano-palestinian, la care se va putea ajunge doar reluând cu bună credință negocierile dintre părți, în respect față de drepturile tuturor".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 978, Ultimul acces: 2022-09-27 19:57:29