Lumina crestinului: februarie 2013 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lumina creștinului: februarie 2013

[2013-02-03]
Cel mai recent număr al revistei diecezane "Lumina creștinului", nr. 2 (278) - februarie 2013, se deschide cu scrisoarea pastorală "Chemare la a fi lumină", pe care PS Petru Gherghel o publică cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate (a XVIII-a). Adresându-se persoanelor consacrate, Episcopul de Iași menționează următoarele: "De fapt, lumânările pe care astăzi și mai ales în ziua profesiunii, le-ați purtat și le purtați în mâini, au simbolismul lor și vă amintesc de datoria de a vă consuma pentru a lumina, pentru a umple de bucurie pașii voștri și ai oamenilor în mijlocul cărora sunteți chemați să dați mărturie (...)".
Rubrica "Actualitatea" debutează cu articolul PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, intitulat "Postul Mare - Primăvara sufletului". "Revine din nou Postul Mare o adevărată primăvară sufletească. Și acest anotimp spiritual începe cu Miercurea Cenușii (13 februarie). O zi unică în viața spirituală a fiecărui creștin. Pentru cel ce vrea să ia viața în serios pedagogia Bisericii, în această zi începe 'momentul potrivit' (2Cor 6,2), începe primăvara sufletului. (...) Postul Mare nu ne poate lăsa liniștiți; trebuie să ne pătrundă în sufletul nostru o noutate de gânduri, de dorințe, de propuneri noi (...)". În cadrul rubricii "Actualitatea" este publicată biografia prelatului Albert Holenstein, un mare binefăcător al Diecezei de Iași, trecut la cele veșnice la 3 ianuarie 2013, iar pr. Adrian Blăjuță semnează articolul "Anul Constantinian", prilejuit de împlinirea a 1700 de ani de la semnarea Edictului de la Milano. Așa cum se cunoaște, prin Edictul de la Milano din ianuarie 313, împăratul roman Constantin a acordat libertate religioasă deplină creștinismului, care devine cu acest prilej religio licita (religie permisă).
Celelalte articole din cadrul rubricii "Actualitatea" sunt dedicate centenarului revistei "Lumina creștinului". Astfel, pr. Cornel Cadar, actualul redactor coordonator al revistei, publică primul episod intitulat "Începuturile", din cadrul serialului dedicat istoricului revistei. Articolul este ilustrat cu o fotografie a pr. Iosif Malinowski, cel care a redactat în anul 1908 un apel ce anunța intenția publicării la Iași a unei "foi catolice". Și tot pr. Cornel Cadar semnează articolul sugestiv intitulat "Mulțumiri celui care promovează și susține revista". "Cei care lucrează astăzi la redactarea revistei - scrie părintele Cornel - sunt recunoscători și mulțumesc tuturor celor care promovează revista, o răspândesc și o sprijină financiar prin abonamente, colecte sau donații: laicii, persoane consacrate și preoții." La rândul său, pr. Isidor Chinez, redactor al revistei "Lumina creștinului" în perioada ianuarie 1991 - septembrie 1992, publică articolul "Lumina creștinului în formă de ziar". Autorul rememorează perioada în care publicația a apărut în formă de ziar, format A3 cu patru-șase pagini.
În sfârșit, prof. Petru Gălățeanu (Roman) publică, în cadrul rubricii "Gânduri la centenar", articolul "La o sută de ani de la începutul 'Luminii'". Rubrica "Gânduri la centenar" conține alte scurte articole semnate de Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor, Gilberta Hobincu, Martin Cata (Huși), Maria-Simona Apetri (Iași), Adrian Petruț și Marsilia Asaftei. Aceste articole conțin impresii, gânduri și propuneri privind revista "Lumina creștinului". Rubrica "Istorie" este dedicată preotului Petru Pal (1872-1943), cel care a condus revista "Lumina creștinului" în perioada martie 1936 - noiembrie 1937, iar rubrica "Mesajul sfinților" conține articolul "Episcopul Anton Durcovici - Bine ai venit, stăpâne", din care aflăm informații privind liturghia pontificală de înscăunare a episcopului Anton Durcovici care a avut loc la Iași la 14 aprilie 1948.
Continuă serialul pr. Iosif Dorcu dedicat sanctuarelor mariane, în numărul de față al revistei fiind publicat un articol dedicat Sanctuarului Monte Grisa de lângă orașul Trieste (Italia). Pr. Alois Bulai, profesor la Institutul "Sfântul Iosif" din Iași, publică articolul "Ana, mamă prin credință", în cadrul rubricii "Anul Credinței și Familia". "Dumnezeu - scrie părintele Bulai - împlinește rugăciunea plină de încredere a unei femei disperate din cauza sterilității și prospețimea nașterii miraculoase a copilului Samuel este un nou început pentru istoria Mântuirii". Continuă și serialul semnat de pr. Felix Roca și intitulat "Pașii credinței", în cadrul rubricii "Pentru Tineri", episodul publicat în acest număr al revistei fiind intitulat "Elanul credinței". Exemplul oferit de autor în acest episod al serialului este cel al Mariei, care s-a evidențiat printr-o credință tânără, dar profundă. "Elanul tinereții", scrie părintele Roca, "trebuie să fie și elanul credinței, așa cum a fost pentru Maria!".
Recomandăm, de asemenea, articolul "Copil al luminii", din cadrul rubricii "Mesaj terezian", precum și articolul "Doamne, mărește-ne credința!", ambele fiind semnate de pr. dr. Anton Despinescu; "Micul pustnic", istorioară morală de Christopher v. Schmid (ultimul episod), în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa răspund copiii despre «familia» de sub cruce"; prelucrare de pr. Felician Tiba; "Primirea și binecuvântarea ministranților", respectiv "Copiii misionari", toate trei articolele în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Evadare" de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Aceeași lume, mai mult praf...", de Mădălin-Dominic Bărbuț și "Cutia speranței", de pr. Florin-Petru Sescu, ambele articole în cadrul rubricii "Misiuni"; "Ziua bolnavului", în cadrul rubricii "Actualitatea", "Curier juridic", de av. Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și dreptul tău".
Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de pr. Emanuel Imbrea. În sfârșit, revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale având pe copertă o fotografie de la Cacica, la Întâlnirea Persoanelor Consacrate din luna octombrie 2012. (după prezentarea semnată de dr. Dănuț Doboș pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 868, Ultimul acces: 2022-09-27 10:53:54