Intrunirea Comisiei de Pictura bisericeasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întrunirea Comisiei de Pictură bisericească

[2013-02-04]
Membrii Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române s-au întrunit astăzi într-o nouă ședință de lucru. Aceasta a fost prima întâlnire pe anul acesta.
„Pe ordinea există două probleme capitale: toate atelierele care produc mobilier, sculptură, s.a.m.d. toate care intră în arte minore cum sunt cunoscute la noi vor trebui să fie atestate de către Patriarhia Română. Deci, toată lumea care face iconostase, mobilier, icoane, etc. își vor face proiectele, vor fi aduse la comisie, vor fi aprobate de comisie și numai astfel vor putea să își îndeplinească această slujbă pe acest dar care ei îl consideră darul lui Dumnezeu de a face sculptură. A doua problemă este că invităm pe colegii noștri restauratori care sunt ONMI sau în alte foruri îi rugăm să vină să se ateste pe baza multor lucruri pe care ei le au la Comisia de Pictură bisericească. Considerăm că nu pot exista două centre în România care fiecare să dea aprobări pentru diferite lucrări. Având în vedere că lucrările de restaurare se fac pe monumentele Bisericii, deși sunt bunuri culturale, totuși sunt bunuri ale Bisericii considerăm că trebuie neapărat să treacă prin această comisie”, a precizat Dan Ivanovici, consilier patriarhal pentru Patrimoniu religios.
Toate hotărârile au fost luate în funcție de reglementările date de noul regulament de organizare și funcționare al Comisiei de pictură bisericească, aprobat de Sfântul Sinod în toamna anului trecut. Pe ordinea de zi s-au mai aflat Și probleme curente.
Comisia de Pictură Bisericească face parte din Sectorul Cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române, alături de Centrul de pregătire pentru patrimoniu “Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 854, Ultimul acces: 2022-09-26 19:14:04