Politicienii au facut din Romania tara in care numarul bisericilor este dublu fata de cel al scolilor sau spitalelor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Politicienii au făcut din România țara în care numărul bisericilor este dublu față de cel al școlilor sau spitalelor

[2013-02-04]
Românii au de două ori mai multe biserici decât școli sau spitale. Statisticile arată că, în ultimii 20 de ani, numărul bisericilor a crescut spectaculos, în vreme ce unitățile de învățământ și spitalele s-au împuținat sub ochii noștri.
În 1990, România avea aproximativ 28.000 de unități de învățământ, potrivit unei statistici prezentate de digi24.ro. Sunt incluse în această categorie grădinițele, școlile și universitățile. Numărul lor avea să se reducă considerabil în perioada 2008-2009, când au funcționat numai 8.221 de școli. Și numărul lor a continuat să scadă, astfel că în 2010-2011 statisticile arată doar 7.497 de unități de învățământ. În schimb, după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut, conform studiilor, aproximativ 4.000 de biserici. Nu vorbim despre aceeași evoluție și în sistemul sanitar, unde locurile din spitale au scăzut cu aproape 4.000 pe an. Dacă în 1990 România avea 207.000 paturi de spital, în 2008 mai erau doar 137.984 de paturi. În ceea ce privește numărul de spitale, în anul 2000 existau 442 unități spitalicești, iar nouă ani mai târziu doar 431. De cele mai multe ori, aceste reduceri au fost puse pe seama reformării sistemelor de educație și de sănătate, iar în cazul unităților de învățământ și pe seama reducerii populației școlare.
Considerând această împărțire nedreaptă a priorităților în ceea ce privește necesitățile sociale ale populației, Guvernul a alocat cinci milioane de lei pentru lăcașurile de cult, uitând să suplimenteze și bugetul Educației sau al Sănătății. Opoziția a fost de acord cu majorarea, cu cinci milioane de lei, a bugetului alocat Cultelor - departament aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Fenomenul este comun tuturor legislaturilor: de obicei, banii pentru Culte sunt de fapt destinați unor biserici aflate în curs de construcție, în colegiile unor parlamentari care își oferă, la schimb, votul la buget. Ce ”magie” a făcut USL pentru a descoperi fonduri care să poată fi date bisericilor, este greu de ghicit, însă cert este că segmente mult mai importante cum ar fi Educația sau Sănătatea, au fost neglijate cu bună știință de premierul Victor Ponta. Premierul pare să fi împărțit bugetul ”după chipul și asemănarea sa”. Și cum prioritatea principală a celor aflați la guvernare este să le fie iertate propriile păcate, banii au curs în conturile bisericilor în timp ce mai multe localități din țară nu beneficiază nici măcar de un dispensar, ca să nu mai vorbim de școli decente.
Irina Popescu

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 729, Ultimul acces: 2021-11-24 17:17:52