Catre persoanele consacrate: nu va alaturati profetilor calamitatilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Către persoanele consacrate: nu vă alăturați profeților calamităților

[2013-02-05]
Sâmbătă după-masa, la 5.30, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat în Bazilica San Pietro o Liturghie în sărbătoarea Prezentării la Templu a Domnului, marcând și Ziua Mondială a Vieții Consacrate, pentru membrii institutelor de viață consacrată și ai societăților de viață apostolică. Iată câteva fragmente din predica susținută de Sfântul Părinte, apărută în traducere pe Ercis.ro și Magisteriu.ro.
"'Lumină spre luminarea neamurilor și spre gloria poporului tău Israel' (2,32): așa îl definește Simeon pe Mesia Domnului, la sfârșitul cântării sale de binecuvântare. Tema luminii, care este ecoul primului și al celui de-al doilea poem al Slujitorului Domnului, în Deutero-Isaia (cf. Is 42,6; 49,6), este puternic prezent în această liturgie. De fapt, ea a fost deschisă de o procesiune sugestivă, la care au participat Superiorii și Superioarele Generale ale Institutelor de viață consacrată reprezentate aici, care purtau lumânările aprinse. Acest semn, specific tradiției liturgice a acestei Sărbători, este foarte expresiv. Manifestă frumusețea și valoarea vieții consacrate ca reflexie a luminii lui Cristos; un semn care amintește de intrarea Mariei în Templu: Fecioara Maria, Consacrata prin excelență, purta în brațe Lumina însăși, Cuvântul întrupat, venit să alunge întunericul din lume cu iubirea lui Dumnezeu."
"Iubiți frați și surori consacrați, voi toți ați fost reprezentați în acel pelerinaj simbolic, pe care în Anul Credinței îl exprimă și mai mult venirea voastră în Biserică, pentru a fi întăriți în credință și a reînnoi oferirea de voi înșivă lui Dumnezeu. Fiecăruia dintre voi și Institutelor voastre adresez cu afecțiune cel mai cordial salut al meu și vă mulțumesc pentru prezența voastră. În lumina lui Cristos, cu multiplele carisme de viață contemplativă și apostolică, voi cooperați la viața și la misiunea Bisericii în lume. În acest spirit de recunoștință și de comuniune, aș vrea să vă adresez trei invitații pentru ca să puteți intra pe deplin pe acea 'poartă a credinței' care este mereu deschisă pentru noi. Vă invit, în primul rând, să alimentați o credință în măsură să lumineze vocația voastră. Vă îndemn pentru aceasta să comemorați, ca într-un pelerinaj interior, 'prima iubire' cu care Domnul Isus Cristos a încălzit inima voastră, nu din nostalgie, ci pentru a alimenta flacăra aceea. Și pentru aceasta este nevoie să stați cu El, în tăcerea adorației; și astfel să treziți voința și bucuria de a-i împărtăși viața, alegerile, ascultarea credinței, fericirea săracilor, radicalitatea iubirii."
"În al doilea rând vă invit la o credință care să știe să recunoască înțelepciunea slăbiciunii. În bucuriile și în suferințele din timpul prezent, când duritatea și povara crucii se fac simțite, să nu vă îndoiți că kenosi a lui Cristos este deja victorie pascală. Tocmai în limita și în slăbiciunea umană suntem chemați să trăiască această conformare cu Cristos, într-o tensiune totalizantă care anticipă, în măsura posibilă în timp, perfecțiunea escatologică (ibid., 16). În societățile eficienței și succesului, viața voastră marcată de 'minoritatea' și de slăbiciunea celor mici, de empatia cu aceia care nu au glas, devine un semn evanghelic de împotrivire. În sfârșit, vă invit să reînnoiți credința care vă face să fiți pelerini spre viitor. Prin natura sa, viața consacrată este pelerinajul spiritului, în căutarea unei Fețe care uneori se manifestă și uneori se ascunde: 'Faciem tuam, Domine, requiram' (Ps 26,8). Aceasta să fie dorința constantă a inimii voastre, criteriul fundamental care orientează drumul vostru, atât în micii pași zilnici cât și în deciziile cele mai importante. Nu vă uniți cu profeții calamităților care proclamă sfârșitul sau non-sensul vieții consacrate în Biserica din zilele noastre; mai degrabă îmbrăcați-vă în Isus Cristos și îmbrăcați armele luminii rămânând treji și vigilenți."
Legături:
Textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 414, Ultimul acces: 2020-08-08 02:57:02