Pr. Kowalczyk: de ce un Dumnezeu trinitar? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Kowalczyk: de ce un Dumnezeu trinitar?

[2013-02-05]
Ca în fiecare marți, în Anul Credinței, și azi Radio Vatican propune rubrica părintelui iezuit Dariusz Kowalczyk, dedicată Catehismului Bisericii Catolice, de la a cărui publicare s-au împlinit în luna noiembrie a anului trecut 20 de ani. "Cred într-unul Dumnezeu - așa începe Crezul pe care-l proclamăm la Sfânta Liturghie, în fiecare duminică. Creștinii cred într-un singur Dumnezeu. După cum citim în cartea Deuteronomului: 'Ascultă Israele: Domnul, Dumnezeu nostru este singurul Domn' (Dt 6,5). Așa după cum învață în numele lui Dumnezeu profetul Isaia: 'Întoarceți-vă la Mine și vă veți mântui [...] pentru că eu sunt Domnul și un altul nu există' (Is 45, 22)."
"Creștinismul este o religie monoteistă. Așa cum sunt religia ebraică și islamul. Însă, monoteismul creștinilor nu este la fel cu monoteismul evreilor sau al musulmanilor. Mai exact, monoteismul creștin este trinitar. După cum ne învață Catehismul: 'Noi nu mărturisim trei dumnezei, ci un singur Dumnezeu în trei persoane: Treimea cea de o ființă'. Devinim creștini prin botezul în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt, care sunt deosebite între ele, chiar dacă nu sunt trei, ci un singur Dumnezeu (cf. CBC 249-256). Apare însă întrebarea: de ce un Dumnezeu trinitar? Nu ar fi suficientă o singură Persoană care nu ne-ar crea probleme de înțelegere a faptului că există trei persoane într-un singur Dumnezeu?"
"Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne referim la afirmația pe care o găsim în Evanghelia după Sfântul Ioan: "Dumnezeu este iubire, iubire eternă în sine însuși. Dar ar putea fi Dumnezeu iubire dacă ar fi o singură persoană, un Dumnezeu Absolut Solitar? Pentru a putea vorbi de iubire perfectă trebuie să avem cele trei persoane: cel care iubește, cel iubit și cel împreună-iubit. De aceea, Catehismul subliniază: 'Dumnezeu este unic dar nu solitar' (CBC 254). Un creștin se roagă nu unei divinități abstracte, ci se adresează Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt, tuturor împreună, dar și în mod distinct, fiecăreia dintre cele trei Persoane. Se adresează Lor cu speranța de a intra în comuniunea eternă, plină de iubire și fericire, cu Dumnezeu unul și întreit."
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 980, Ultimul acces: 2023-03-20 20:08:35