Ziua Persoanelor Consacrate din zona Onesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Persoanelor Consacrate din zona Onești

[2013-02-05]
Duminică, 3 februarie 2013, majoritatea membrilor congregațiilor din zona Onești au celebrat cea de-a XVII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate împreună cu credincioșii din parohia romano-catolică Oituz. Celebrarea euharistică a fost prezidată de pr. Toma Rediu, decan, și concelebrată de pr. paroh Eugen Lucaci și alți preoți călugări din Ordinul Fraților Minori Capucini. Surorile Benedictine ale Divinei Providențe, prezente în comunitatea Oituz din anul 1992, au fost gazde ale evenimentului. După un moment de rugăciune în capela mănăstirii, participanții s-au îndreptat în procesiune, cu lumânările aprinse, spre biserica parohială, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie, citim în relatarea de pe Ercis.ro.
La începutul celebrării, sr. Michela Martiniello, responsabila Comisiei persoanelor consacrate pe zona Onești, a adresat salutul și mulțumirea tuturor participanților la această sărbătoare. Apoi a subliniat: "Reînnoirea Bisericii - scrie Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea în Scrisoare apostolică Porta Fidei - trece și prin mărturia de viață celor care cred... Credința crește atunci când este trăită ca experiență a unei iubiri primite și când este comunicată... deschide inima și mintea celor care ascultă ca să primească invitația Domnului de a adera la cuvântul Său pentru a deveni discipolii Săi" (PF, nr. 7). Aceasta este vocația la viața consacrată, care încolțește și se dezvoltă în sânul familiei. Prezența noastră aici dorește să fie un imbold pentru ca mulți tineri să simtă și să răspundă la chemarea lui Cristos".
În predica sa, părintele decan a oferit o meditație asupra profetului Ieremia și a profetului prin excelență, Isus. De asemenea, a amintit de mesajul Episcopului Petru Gherghel, cuprins în Scrisoarea adresată cu această ocazie: "Lumânările pe care le-ați purtat în mână în ziua profesiunii voastre și le purtați și astăzi în mâini au simbolismul lor și vă amintesc de datoria de a vă consuma pentru a lumina, pentru a umple de bucurie pașii voștri și ai oamenilor în mijlocul cărora sunteți chemați să dați mărturie omului". La sfârșitul celebrării euharistice, pr. paroh Eugen Lucaci, dând salutul final, a oferit o imagine elocventă asupra importanței vieții consacrate: "pământul fără cer este noroi, însă pământul cu cerul deasupra este o minunată grădină. Astfel este viața consacrată, cerul care transformă pământul într-o minunată grădină!"
În continuare, toate călugărițele și călugării au participat la o agapă fraternă, urmată de o conferință cu tema "Noua evanghelizare rodnică este posibilă doar prin intensificarea trăirii credinței la nivel personal, comunitar, diecezan, național și mondial. Situația actuală, remedii, perspective, mijloace de utilizat, ținta", susținută de pr. Leon Budău, OFMCap. În conținutul prezentat pe suport electronic, a subliniat că noua evanghelizare cere în primul rând convertirea. A prezentat apoi cele trei puncte abordate de Sfântul Părinte în predica ținută pe 2 februarie la Vatican: "În primul rând, să alimentați o credință în măsură să lumineze vocația voastră. Vă îndemn pentru aceasta să comemorați, ca într-un pelerinaj interior, 'prima iubire' cu care Domnul Isus Cristos a încălzit inima voastră, nu din nostalgie, ci pentru a alimenta flacăra aceea... În al doilea rând vă invit la o credință care să știe să recunoască înțelepciunea slăbiciunii... Tocmai în limita și în slăbiciunea umană suntem chemați să trăim conformarea cu Cristos... În sfârșit, vă invit să reînnoiți credința care vă face să fiți pelerini spre viitor. Prin natura sa, viața consacrată este pelerinajul spiritului, în căutarea unei Fețe care uneori se manifestă și uneori se ascunde". Adorația euharistică în capela mănăstirii a încheiat celebrarea zilei.
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1075, Ultimul acces: 2023-03-20 20:07:56