Ziua Vietii Consacrate la Cluj-Napoca, cu depunere de voturi perpetue - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Vieții Consacrate la Cluj-Napoca, cu depunere de voturi perpetue

[2013-02-05]
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, din ziua de sâmbătă, 2 februarie 2013, a fost celebrată festiv prin Sfânta Liturghie arhierească, în capela Sfântul Iosif din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. În această zi, persoanele consacrate au sărbătorit, în comuniune cu Biserica Universală, Ziua Mondială a Vieții Consacrate. Ordinele, congregațiile și institutele de viață consacrată din Eparhia de Cluj-Gherla au fost reprezentate la această Liturghie festivă, frații și surorile intrând în procesiune, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le-au depus în fața crucii lui Cristos. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, și preoții prezenți în număr mare au celebrat în continuare Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc ceremonia depunerii profesiunii pe viață de către fratele Andrei - Aurel Pop, în cadrul Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Corul Surorilor Baziliene de la Mănăstirea Sfânta Macrina a oferit răspunsurile liturgice și cântările de la Împărtășanie, aflăm de pe BRU.ro.
În prezentarea făcută tânărului călugăr ce și-a oferit viața lui Cristos, pr. Laurian Daboc, Superiorul provincial OSBM, a descris drumul spiritual început cu mult timp înainte. După rânduiala depunerii voturilor, Superiorul provincial a spus: “Mănăstirea va fi de acum înainte casa lui iar călugării comunității OSBM, frații lui”. După lectura Evangheliei Întâmpinării Domnului în Templu (Luca 2,25-32), PS Florentin a rostit cuvântul de învățătură, exprimându-și bucuria pentru motivele de sărbătoare ale Bisericii, în mod particular pentru depunerea profesiunii perpetue din partea fr. Andrei. PS Florentin a arătat c㠄frumusețea vieții consacrate este aceea că se pătrunde în taina planului lui Dumnezeu prin credință, și credința în Dumnezeu este cea care, de acum înainte, orientează și direcționează viața celui consacrat. Este și exemplul din Evanghelie - cele patru persoane care sunt în jurul lui Isus, toate sunt persoane consacrate. Evanghelia de astăzi, ca și icoana sărbătorii Întâmpinării Domnului, este numită «Evanghelia întâlnirii» și «icoana întâlnirii», pentru că este o întâlnire cu planul lui Dumnezeu".
Pornind de la modelul Preasfintei Fecioare Maria, Preasfinția Sa a subliniat c㠄viața consacrată este un dar pe care nu avem voie să-l ținem pentru noi, este un dar pe care trebuie să-l oferim Tatălui, să-l oferim dimpreună cu ființa noastră, cu tot ceea ce suntem și cu tot ceea ce ni se pare că avem, pentru că toate sunt ale Domnului. De aceea, mulțumim lui Dumnezeu pentru marele dar al consacrării fiecăruia dintre noi, vă asigurăm de rugăciunile noastre și considerăm că vă caracterizează cele trei elemente simbolice pe care le-am auzit și în rânduiala profesiunii perpetue a fratelui Andrei - simbolul ostașului, al luminii, dar și simbolul iubitului. Pentru că persoanele consacrate suntem oastea de rugăciune a Domnului, cei care trebuie să ne rugăm mai mult și pentru ceilalți. Noi trebuie să fim lumină, ca și lumânarea aprinsă, noi trebuie să fim această lumină în lume, cum spune Isus: 'Pentru ca ei, văzând faptele voastre, să preamărească pe Tatăl'. Dar noi trebuie să fim și acei îndrăgostiți de Dumnezeu, pentru ca lumea să creadă în ceea ce propovăduim, în haina pe care o îmbrăcăm, să vadă că viața consacrată are o finalitate practică, nu este doar obișnuința rugăciunii sau tradiția rugăciunii, ci este iubirea rugăciunii, este bucuria faptului de a fi cu Dumnezeu, pentru Dumnezeu și în Dumnezeu".
După încheierea Liturghiei, pr. Anton Crișan, vicar cu preoții și persoanele consacrate, a invitat câte un reprezentant din fiecare ordin sau congregație religioasă să spună câteva cuvinte despre instituția de viață consacrată pe care o reprezintă, pentru a o putea cunoaște și pentru ca tinerii care doresc să se consacre Domnului să fie ajutați să aleagă și să își descopere chemarea. Programul sărbătorii a continuat în partea a doua a zilei la Centrul Spiritual Manresa din cartierul clujean Zorilor, unde gazde primitoare au fost părinții și frații iezuiți. Aici s-a celebrat rugăciunea Vesperelor cu un cuvânt de învățătură al pr. Marius Taloș, superior regional SJ, care a invitat, în mod sugestiv, prin împărțirea între toți cei prezenți a unui ciorchine de strugure, la comuniune și la bucuria credinței.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 997, Ultimul acces: 2023-03-20 20:09:13