Liturghie si parastas pentru familia Maniu, la Badacin - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie și parastas pentru familia Maniu, la Bădăcin

[2013-02-05]
La biserica Întâmpinarea Domnului din Bădăcin, jud. Sălaj, duminică, 3 februarie 2013, a avut loc comemorarea familiei Maniu, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea și 60 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, cel mai renumit și iubit fiu al satului, mare om politic și patriot de seamă al României primei jumătăți a secolului XX și totodată un mărturisitor al credinței în Biserica Greco-Catolică, în perioada dinainte de 1948. Cu această ocazie, parohia greco-catolică din Bădăcin, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău, Colegiul Tehnic "Iuliu Maniu" Șimleu Silvaniei, Școala Gimnazială Pericei și Radio Maria, au organizat activități menite să omagieze amintirea marelui om politic, aflăm de pe EGCO.ro.
Evenimentul a început la orele 10 cu Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Vicar foraneu al Silvaniei Gheorghe Țurcaș, concelebranți fiind pr. protopop de Șimleu, Nicolae Bodea, împreună cu preoții: Ioan Șanta din parohia Plopiș, Vasile Pop din parohia Iaz, Alexandru Fiț din parohia Bocșa, Cristian Laslo din parohia Bobota și Cristian Borz, parohul de Bădăcin. Predica a fost rostită de către pr. Gheorghe Țurcaș, iar pr. Cristian Borz a evocat personalitatea lui Iuliu Maniu. La finalul Sfintei Liturghii s-a celebrat și parastasul pentru familia Maniu, urmând apoi vizitarea Muzeului dedicat marelui om politic, aflat la demisolul bisericii.
La Școala "Iuliu Maniu" din apropiere a avut loc un simpozion, în cadrul căruia au luat cuvântul istorici, muzeografi și oficialități locale precum: inspectorul de istorie Viorel Mărginean; cercetător științific Marin Pop; prof. Vasile Oiegaru; directorul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, Daniel Săuca; directorul Școlii Pericei, Augustin Dănilă; Vicarul foraneu al Silvaniei, pr. Gheorghe Țurcaș; primarul comunei Pericei, Csaba Boncidai; fostul primar al comunei Pericei, Gheorghe Păcurar; dr. Liviu Gârbea; prof. Petru Bonțe și prof. Liviu Sabău. La eveniment au mai participat primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș; inspector Ildiana Jurcă; membri PNȚ-CD Sălaj; profesori de la Școlile Pericei și Horoatu Crasnei, credincioși din Bădăcin și din localitățile învecinate. După un spectacol realizat de elevii din Bădăcin, coordonați de prof. Maria Borz, toți cei prezenți au rămas în comuniune la agapa fraternă oferită de gazdele evenimentului.
(Sursa: EGCO.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 550, Ultimul acces: 2021-02-27 11:24:17