Concert pentru Papa si presedintele italian la aniversarea Tratatului de la Lateran - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Concert pentru Papa și președintele italian la aniversarea Tratatului de la Lateran

[2013-02-06]
În după-amiaza zilei de luni, 4 februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea și președintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, s-au întâlnit într-una dintre încăperile de lângă Aula Paul al VI-lea, înainte de a participa la un concert oferit Papei și președintelui de Ambasada Italiană la Sfântul Scaun, la celebrarea celei de-a 84-a aniversări a Tratatului de la Lateran. Discuția, care a durat în jur de 20 de minute, a abordat apropiata încheiere a mandatului de șapte ani al președintelui, mandat care a fost caracterizat de o mare stimă reciprocă și de întâlniri mereu cordiale din partea ambelor părți, potrivit unei declarații din partea Biroului de Presă al Sfântului Scaun.
În conversație, Papa și-a exprimat preocuparea și participarea la evenimentele importante pentru poporul italian. Cei doi au vorbit și despre temele majore ale situației internaționale, în particular despre pacea în cele mai tulburate regiuni ale lumii, cum ar fi Orientul Mijlociu și Africa. Programul concertului care s-a desfășurat apoi în Aula Paul al VI-lea a inclus "Forța destinului" de Giuseppe Verdi și Simfonia a III-a în Mi bemol major "Eroica" de Ludwig van Beethoven. A interpretat Orchestra Maggio Musicale Fiorentino, dirijată de maestrul Zubin Mehta. În discursul său de salut înainte de concert, președintele Napolitano, amintind apropiata încheiere a mandatului său, a subliniat valoarea istorică a Tratatului de la Lateran, a cărui amintire "ne permite să măsurăm drumul lung parcurs... spre o cooperare senină și încrezătoare între stat și Biserică, în slujba binelui comun, în deplin respect față de distincția dintre sfera politică și sfera religioasă".
Amintind diferitele întâlniri și colocvii cu Pontiful din timpul mandatului său, președintele Napolitano a continuat: "M-a îmbogățit mult dialogul pe care l-am putut întreține: despre Italia, despre Europa, despre pace și chiar despre politică, înțeleasă ca dimensiune esențială a acțiunii umane, despre rădăcinile ideale și morale ale implicării politice... Voi continua, Sanctitate, ca italian, să fiu atent la mesajele dumneavoastră, să iau din ele motive de reflecție și de încredere". La sfârșitul concertului, Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat scurt audienței, arătând că alegerea "Forței destinului" a fost "un cuvenit tribut adus marelui compozitor italian la 200 de ani de la nașterea sa". "'Forța destinului'... dă formă dramei existenței umane, marcate de un destin tragic și de nostalgia după Dumnezeu, milostivirea Sa și iubirea Sa care dă lumină, sens și speranță chiar și în mijlocul întunericului". De asemenea, "Marșul Funebru" din Simfonia lui Beethoven este "o extraordinară meditație asupra morții... care ne invită să reflectăm asupra la ceea ce este dincolo, la infinit".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 968, Ultimul acces: 2023-03-27 20:41:20