Ordinariatele anglicane, un dar pentru Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ordinariatele anglicane, un dar pentru Biserica Catolică

[2013-02-08]
Șeful departamentului doctrinar al Vaticanului a îndemnat comunitățile anglicane ce s-au alăturat Bisericii Catolice din SUA să aibă curajul să își aducă patrimoniul propriu în mai larga comunitate catolică. "Fiți pionieri curajoși ai comuniunii, punând diversitatea darurilor voastre în slujba Bisericii Universale", a afirmat Arhiepiscopul Gerhard Müller la 2 februarie. "Unicitatea tradițiilor voastre și stilul de rugăciune și de cult nu sunt obstacole în calea adevăratei unități a Bisericii."
Prelatul, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, a fost invitat la un simpozion despre misiunea ordinariatului anglican american la Seminarul Sf. Maria din Houston, Texas. Înființat la 1 ianuarie 2012, de Papa Benedict al XVI-lea, Ordinariatul personal al Catedrei Sf. Petru este asemenea unei Dieceze, permițând comunităților anglicane să intre în comuniune deplină cu Biserica Catolică, păstrându-și anumite elemente liturgice și diverse tradiții. Sfântul Părinte a autorizat crearea ordinariatelor pentru anglicanii ce doresc să intre în Biserica Catolică în 2009, prin constituția apostolică "Anglicanorum Coetibus". Actualmente mai există două ordinariate: al Fecioarei de Walsingham, pentru Anglia și Țara Galiilor, și al Fecioarei Crucii Sudului, pentru Australia.
În discursul său, Arhiepiscopul Müller a spus că ordinariatele slujesc "viziunii (Bisericii) despre unitate". "Putem spune cu siguranță că, prin crearea acestei noi structuri, Sfântul Părinte a răspuns unei mișcări a Duhului Sfânt", a spus el. "Este Duhul cel care îi atrage împreună pe discipoli, transformându-i în Trupul eclezial al lui Cristos." Arhiepiscopul Müller a explicat faptul că sursa comuniunii din Biserica Catolică este "comuniunea din sânul Preasfintei Treimi", iar unitatea ei nu se bazează pe uniformitate. "Uniformitatea tinde să îi elimine pe aceia care nu se conformează sau nu se supun. În schimb, un alt mod prin care lumea încearcă să atingă unitatea este simpla ignorare a diferențelor care există, până acolo încât permite pretenții contradictorii despre adevăr." Dar deoarece Biserica își găsește unitatea în Dumnezeu, a spus prelatul, diversitatea expresiilor liturgice "nu reprezintă o amenințare pentru comuniunea eclezială".
"Structura unificatoare ce ține la un loc aceste expresii diferite este credința Bisericii, mereu veche și mereu nouă, exprimată cu elocvență în Catehismul Bisericii Catolice", a continuat Arhiepiscopul. De aceea, conservarea de către ordinariate "a patrimoniului liturgic și spiritual anglican specific" este esențială pentru viața parohială a anglicanilor și o "contribuție la vitalitatea Bisericii Catolice". Arhiepiscopul Müller a spus conducerii ordinariatului că au "delicata dar foarte importanta sarcină" de a conserva integritatea comunităților în paralel cu integrarea în "mai larga comunitate catolică". A subliniat nevoia încurajării unei "culturi a comuniunii" cu Episcopii, cu Diecezele locale și parohiile, cu credincioșii catolici și "cu cei încă separați de Biserică", o sarcină importantă care cere "înțelepciune, umilință și fermitate în intenția de a evita diviziunea".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1226, Ultimul acces: 2024-03-26 05:09:18