Pomenirea Sfintei Teodora, Imparateasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pomenirea Sfintei Teodora, Împărăteasa

[2013-02-12]
Biserica Ortodoxă a pomenit-o astăzi pe Sfânta Teodora, împărăteasa. S-a născut din părinți străluciți și evlavioși, care au crescut-o la Constantinopol, cetatea de scaun a împărăției. Era dăruită de Dumnezeu cu istețime și aleasă frumusețe.
În 830 s-a căsătorit cu împăratul iconoclast Teofil, căruia i-a dăruit 7 copii: 5 fete și 2 băieți.
Când a murit bazileul, în 842, Sfânta Teodora a luat tronul în locul fiului ei Mihail, care era prea mic pentru a domni singur. În timpul ei a fost ales patriarh al Constantinopolului un cinstitor al icoanelor, Metodie. În martie 843 a convocat un sinod care a restabilit cultul sfintelor icoane.
Pentru a prăznui reabilitarea cinstirii icoanelor, Sfânta Teodora a condus un alai mare cu icoane pe străzile Constantinopolului, în duminica de 11 martie 843. Era prima duminică din Postul Mare în acel an. De atunci, Biserică prăznuiește restabilirea cinstirii sfintelor icoane în prima Duminică a Postului Mare numită a Ortodoxiei.
Sfânta a murit în surghiunul impus de noul bazileu, fiul ei, pe 11 februarie 868.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 541, Ultimul acces: 2021-04-09 04:22:22