CONSULTARE PRIVIND REVIZUIREA CONSTITUTIEI - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CONSULTARE PRIVIND REVIZUIREA CONSTITUȚIEI

[2013-02-21]
Dorim să ne consultam cu dumneavoastră privind revizuirea Constituției tarii. AFR cere Guvernului să includă în referendumul constituțional prevăzut pentru anul acesta și un amendament de protejare a familiei și căsătoriei. Cerem revizuirea Articolului 48 pentru clarificarea definiției căsătoriei. Definiția actuala este ambiguă și insuficientă ca să o protejeze. Actualmente, Articolul 48(1) afirma c㠄(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.” Cerem ca acest Articol revizuit să afirme c㠄Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora precum și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educarea și instruirea copiilor lor.” în plus, cerem ca dreptul părinților de a asigura creșterea, educarea și instruirea copiilor lor să fie declarat ca drept fundamental. Aceasta va proteja drepturile parentale de pericolul deciziilor anti-parentale emise de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. În final, cerem adăugarea unui articol suplimentar care să afirme c㠄Familia constituie elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului”.
Justificare
Ceea ce cerem este deja afirmat în Declarația Universala a Drepturilor Omului. Articolul 16 al Declarației afirma ca: „Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbatul și femeia… au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie. …Familia constituie elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului.”
Constituția Republicii Moldova deja conține aceste paragrafe în Articolul 48: „(1) Familia constituie elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului. (2) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, pe egalitatea lor în drepturi și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educarea și instruirea copiilor.” Este de dorit ca aceste definiții să fie identice în întregul spațiu românesc.
Demersuri
Încă din 2006, AFR a făcut demersuri constante pentru protejarea familiei și a căsătoriei în Constituție. În 2006 ne-ați dat 650.000 de semnături în sprijinul amendamentului constituțional menționat mai sus. Guvernul l-a înaintat atunci Curții Constituționale care pe 4 iulie l-a respins deoarece semnăturile nu fuseseră adunate din 21 de județe ale tarii cu cel puțin 20.000 de semnături validate în fiecare județ. Asta insa nu ne-a descurajat, ci am continuat să promovam familia și căsătoria. Proiectul constituțional din 2006 a fost primul și unicul proiect de revizuire a Constituției de după 1989 inițiat de cetățeni. Toate celelalte au fost inițiate de Guvern ori politicieni. Pe lângă asta, am lansat Declarația de la Timișoara, în 2010, care afirma necesitatea definirii familiei bărbat-femeie în Constituție. Până în prezent, peste 10.100 de persoane au aderat la aceasta Declarație. [Declarația poate fi citită și semnata aici: http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php]
Guvernul actual și revizuirea Constituției
Guvernul actual ne anunță că dorește să revizuiască Constituția anul acesta și să ne cheme din nou la referendum. Anul trecut ne-a chemat cu scopuri politice si, din câte înțelegem, anul acesta vor să ne cheme iarăși tot pentru motive politice. Noi credem insa că daca Guvernul intenționează să facă referendum și anul acesta, trebuie să supună votului nu numai agenda politicienilor, ci și pe a noastră, a cetățenilor și familiilor din România. Cerem cu insistență ca familia și căsătoria să fie protejate prin Constituție, în referendumul din anul acesta. Teoretic, democrația înseamnă că aleșii fac voia alegatorilor, nu invers. Din nefericire, practica în democrația românească tinde spre opus, adică alegatorii să legitimeze prin vot voința și agenda aleșilor. Credem că intr-o democrație autentica trebuie să fie invers, iar anul acesta să fie diferit de anii precedenți.
Ne consultăm cu publicul
In declarațiile sale publice, Guvernul afirma că dorește să se consulte cu „societatea civila” privind revizuirea Constituției. Este o doleanța pe care o găsim salutara, dar dorim să fie una sincera, care merge în ambele sensuri, nu doar în unul. Dorim ca dialogul să fie unul în care cetățenii asculta ce are Guvernul de spus, iar Guvernul ascultă ce au cetățenii de spus. AFR împreună cu dumneavoastră constituie cea mai larga organizație civica din România, cea mai mare mișcare pro-familie din România. În privința căsătoriei și a familiei, vorbim în numele a 650.000 de cetățeni cu drept de vot.
Ce vă solicităm? AFR va căuta să intervină la Guvern ca să promoveze ceea ce doresc 650.000 de cetățeni cu drept de vot. Dorim insa să ne consultam și cu dumneavoastră. Va rugam pe fiecare să ne adresați o scurta nota în care să specificați daca (1) sunteți de acord cu revizuirea Constituției ca să conțină definiția căsătoriei bărbat-femeie; și (2) daca doriți ca referendumul prevăzut în acest an să includă revizuirea Articolului 48. Ce vom face cu notele dvs.? Intenționăm să le adresam Guvernului cu prilejul consultărilor pe care le propune cu „societatea civila” pentru revizuirea Constituției. Aceste scurte comentarii pot fi scrise la nivel individual (Ion Ionescu, inginer, Iasi); familie (familia Ionescu, Cluj); biserica (parohia Petrești) ori la nivel de organizații sau asociații. Trimiteți comentariile dvs. la adresa noastră electronica office@alianta-familiilor.ro.
50% plus 1
Pentru validarea amendamentelor constituționale este nevoie ca 50% plus 1 dintre cetățenii cu drept de vot să se prezinte la vot. Sperăm ca Guvernul să înțeleagă că protejarea căsătoriei în Constituție va motiva majoritatea cetățenilor tarii să se prezinte la vot. Va fi, credem, cel mai important amendament.

Sursa: www.alianta-familiilor.ro


Contor Accesări: 969, Ultimul acces: 2024-03-28 09:20:21