CATE CEVA – Benone Burtescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

[2013-02-25]
Lumea cadourilor
Ați citit bine. Nu este vorba de LUNA CADOURILOR, ci de LUMEA CADOURILOR. Nici un fel de referire la ceea ce în mod obișnuit înțelegem prin “facerea de cadouri”, cu toate că aceasta are gradul ei de deșertăciune și vulnerabilitate.
Ca de obicei, – dacă nu ne-am plictisit de acest lucru -, din punct de vedere al înțelesului de limbaj, arătăm deosebirea între “cadou”, nuanță seculară, și “dar”, nuanță spirituală. Sunt pe prea puțin drept numite sinonime, pentru că e dificil de spus în dreptul “cadoului” – binefacere, milă, ofrandă, prinos, har etc. care stau așa de bine așezate în dreptul “darului”. S-ar merita desigur și ar fi minunat să vorbim despre “darul vieții”, “darul mântuirii”, “darul vieții veșnice”, dar în primirea acestuia nu este rău să vorbim și de falsificarea “darului” de către Satana care de la creațiunea omului se ocupă de “cadouri” pentru el.
Caracteristica de seamă a cadoului este înveșmântarea lui pentru a fi făcut cât mai atrăgător. Este istoria fructului oprit trecut prin fel de fel de împodobiri. Ceea ce se numește “ambalajul” sau forma de “prezentare” joacă uneori un rol decisiv. La nivel individual sau colectiv, efectul este același.
Spre deosebire de situația unui obiect de mică valoare ambalat într-o împodobire uneori mai costisitoare decât conținutul în sine, unde pierderea nu este prea mare, în lucrurile spirituale se poate ajunge la pierderea vieții veșnice pe ambalajul acestei vieți temporare.
Trăim în LUMEA CADOURILOR, în TROIA. Pentru un troian, cel mai frumos cadou era CALUL, calul din intrinsec în activitatea zilnică de pace și în situație specială de război. Aheenii știau lucrul acesta, și de aceea nu le-au făcut cadou o capră sau un câine, care ar fi fost aruncate la gunoi de către troieni imediat. Calul, simbolul troeinilor a prins, făcut foarte “măiestrit”, le-a luat mințille oamenilor și în loc să-l arunce în râpă ca pe un fals venind de la adversar, s-au tot minunat bucurându-se de el până ce a venit noaptea și au mers la culcare sub semnul acesta ecumenic de bun augur, că în sfârșit s-a făcut pace, mai mult de o mie de ani de pace. Ce a ieșit noaptea din el și ce s-a întâmplat cu Troia și troienii știm cu toții.
Modelul acesta de devastare spirituală este folosit de Satana în zilele noastre. Domnul zice: “Ei vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori”, Matei 7, 15. Apostolul Pavel avertizează: “Știu bine că după plecarea mea, se vor vârî între voi lupi răpitori, care nu vor cruța turma”, Fapte 20, 29. “Gâdilarea urechilor” este ambalajul. Așa zisul “cadou” este conținutul devastator de suflete, învățătură diferită.
Calul TROIAN are același efect în sufletul cuiva, în comunitatea cuiva, în biserica cuiva. “Prea puternică pentru a cădea”, se zicea despre Troia și era adevărat dacă asaltul venea printr-un atac deschis și nu prin FRUMOSUL CAL CADOU.
Oferta de AVANTAJE lucrează la toate nivelurile societății omenești și ale ierarhiilor bisericești sau intrabisericești. Care denominațiune s-ar vrea mai la urmă și nu mai în frunte? CALUL este și un fel de recunoaștere a superiorității, este cumva și un gest de închinare. Faci cadou un CAL și câștigi TROIA. Oferi un fruct și câștigi omul. Să tot facă Satana asemenea cadouri. Să tot piardă omul nemurirea și gestul său să fie plătit cu ce preț!
Reprezentanți de seamă ai BAZȘ nu ne asigură, dar ne dau de înțeles că în Biserică nu ar fi nici un CAL TROIAN pe care credincioșii să-l adore și de care să se bucure și din care peste noapte să iasă aheenii doritori de căderea ei, care să propăvăduiască o altă învățătură. Cei de acolo știu mai bine căci ei supraveghează, dar nu cred că trebuie ignorată avertizarea Sfintelor Scripturi despre CADOU, despre OFERTĂ de mai mult, de mai înalt, de mai statistic, de mai…
Desfătarea în cadouri, privilegii, avantaje de tot felul, este profetică și Apocalipsa vorbește despre ea ca fiind și motivul căderii de pe urmă.. Ce altceva decât “femeia desfrânat㔠desfătându-se de cadourile – a citi “privilegiile” și “bunăstarea” oferite ei de mulțimea împărațior lumii.
Deși Biblia nu spune acest detaliu, Ellen White are înțelegere, că Satana a rupt un fruct din pomul oprit și l-a pus în mâinile pe jumătate deschise ale Evei. Legile “facerii de cadouri” sunt aceleași azi. Fructul întins și o mân㠓deocamdat㔠poate nedecisă să-l primească, dar care nu este retrasă pentru a-l lăsa să cadă. MOMENT DECISIV. Eu sunt prea necunoscător de situație să spun dacă din punct de vedere colectiv suntem în acest moment sau dacă din nefericire am trecut de el acceptând cadoul. Tot ce pot face este să mă gândesc asupra lui și în aceasta nu este, cred, nici o greșeală. N-au lăsat aheenii cadou pentru noi? Foarte bine! Au lăsat un CAL? Haideți să-l împingem în râpă în afara porților cetății de învățătură a Sfintelor Scripturi. Nu e vorba de vreun coșmar, ci de o realitate lucidă ancorată în adevăr.
Legenda CALULUI TROIAN sau a CUTIEI PANDOREI de proveniență păgână, n-ar fi necesar să ne facă lecție, căci Sfintele Scripturi sunt pline de aceste învățături. Cer iertare Domnului pentru acest lucru dacă este greșit exemplificat și dumneavoastră dragi cititori, dacă nu mai era nevoie a fi spus nici măcar în “câte ceva”.
Pe linia păgână, LUMEA CADOURILOR, deși ca poveste doar, este la fel de prezentă din start, ceea ce arată că ideea este veche de când Lucifer. Prima femeie creată de zei – PANDORA – primește de la mai marele zeilor, ZEUS, cadou o CUTIE cu toate relele. Încotro au luat-o la deschiderea ei, se știe, nu se știe, dar pe fundul cutiei a rămas doar SPERANȚA, de care toată lumea se agață în disperare. Ce fel de speranță? Speranță în ce? Speranță în cine?
După DARUL suprem pe care Mântuitorul ni l-a făcut la Golgota ce rost mai au CADOURILE cu alte învățături oricât ar fi de frumos ambalate?
Benone Burtescu (dburtescu@aol.com)

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 656, Ultimul acces: 2022-09-26 19:12:45