Papa Benedict a dat un nou document despre Conclav - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Benedict a dat un nou document despre Conclav

[2013-02-25]
Papa Benedict al XVI-lea a publicat astăzi o scrisoare apostolică, motu proprio - adică din proprie inițiativă, ce indică unele schimbări în regulile de alegere a Pontifului Roman. Textul documentului se găsește publicat pe Magisteriu.ro. "Normas Nonnullas" a fost explicat jurnaliștilor acreditați la Vatican de purtătorul de cuvânt, pr. Federico Lombardi, și de Episcopul Pier Luigi Celata, actualmente vice-șambelan. Alte două persoane au ajutat cu traducerea și cu clarificări în diferite limbi: Episcopul spaniol José Maria Gil Tamayo și preotul canadian Thomas Rosica.
Episcopul Pier Luigi Celata, prezentând acest motu proprio, a spus că "a fost publicat pentru a clarifica unele puncte din constituția apostolică Universi Dominici Gregi". "Este a doua intervenție a Pontifului, prima fiind în 2007, când Pontiful a decis să schimbe majoritatea necesară pentru alegerea unui nou Papă, de la jumătate plus unu din voturi la două treimi de voturi ale Cardinalilor electori." Printre cele mai de interes reglementări ale noului document este posibilitatea schimbării datei Conclavului. Constituția veche afirmă că el trebuie să înceapă între a 15-a și respectiv a 20-a zi de la începerea perioadei de sede vacante. "Motu proprio stabilește că Colegiul Cardinalilor poate să anticipeze această dată dacă toți electorii sunt prezenți în Roma, precum și că o poate amâna dacă există motive serioase", a spus Episcopul italian.
O altă ajustare adusă de motu proprio răspunde situației când numărul Cardinalilor nu este divizibil cu trei, astfel că cele două treimi de voturi cerute nu reprezintă un întreg. Pentru a evita orice confuzie, acum se spune că este nevoie de "cel puțin două-treimi dintre voturile celor prezenți și participanți la vot". Pare un lucru mic, a spus prelatul, "dar când consideri lucrurile din perspectiva juridică, o mai mare precizie este mereu salutară". Privitor la păstrarea secretului despre tot ce ține de alegerea Pontifului Roman, documentul amintește că pentru Conclav Cardinalii depun un jurământ. Constituția originală prevedea că o violare a acestui jurământ urma să fie sancționată canonic de noul Pontif. Dar noul document asociază pedeapsa canonică (excomunicarea) imediat: în termen canonici latae sententiae.
Tot legat de secret, se spune că pe drumul de la Domus Sanctae Marthae la Capela Sixtină, și invers, Cardinalii nu pot fi contactați. De asemenea a fost eliminat textul "în timp ce vor fi transportați", tocmai pentru că unii Cardinali preferă să facă drumul pe jos, nefiind nevoie să fie transportați. Documentul mai prevede că, din motive personale, un Cardinal poate decide să nu participe la Conclav, iar dacă a făcut-o la începutul Conclavului nu va mai putea ulterior să se răzgândească. Vice-șambelanul a clarificat că "lucrurile stau diferit cu un Cardinal bolnav, care de exemplu se simte mai bine. În acest caz el poate să intre în Conclav și să participe de la momentul în care s-a ajuns. Adică nu trebuie să se reia tot Conclavul de la început."
Procesiunea de la Capela Paulină la Capela Sixtină va fi acum mai solemnă. Mai sunt în motu proprio și alte indicații pentru anumite momente din Conclav, precum, de exemplu, când cei ce nu pot rămâne în Capela Sixtină sunt invitați să iasă. Și se stabilește că Missa Pro Eligendo Romano Pontifice, celebrată de întreg corpul Cardinalilor, va fi prezidată de decanul Colegiului.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 941, Ultimul acces: 2022-09-27 03:59:45