Cardinalul Dziwisz despre responsabilitatea alegerii noului Papa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Dziwisz despre responsabilitatea alegerii noului Papă

[2013-02-25]
Cardinal Stanisław Dziwisz are 73 de ani și va intra deci în Conclavul din luna martie care va alege un nou Papă. Prelatul s-a născut în aba Wyżna, Polonia, și a fost hirotonit preot la 24 de ani. A fost secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea, fiind creat Cardinal de succesorul Pontifului polonez, adică de Papa Benedict al XVI-lea, în 2006. În continuare putem citi un interviu pe care Cardinalul Dziwisz l-a oferit publicației catolice Niedziela.
- Eminență, ați fost martor unei lecții oferite de Papa Ioan Paul al II-lea. Cum ar trebui să înțelegem cealaltă lecție - responsabilitatea față de Biserică - dată acum de Papa Benedict al XVI-lea?
- Papa Ioan Paul al II-lea a fost foarte apropiat de Cardinalul Joseph Ratzinger; mai apoi Cardinalul Ratzinger, ca Papa Benedict al XVI-lea, a fost foarte apropiat de gândirea Papei Ioan Paul al II-lea. Pontiful polonez îl consulta în toate problemele importante, chiar și în ultimele sale de zile de viață. Cu siguranță, fiecare dintre ei are propria carismă. Papa Benedict al XVI-lea este un mare Papă care a influențat înnoirea și aprofundarea vieții religioase a Bisericii prin pregătirea sa intelectuală și teologică și prin spiritualitatea sa. Va rămâne cu siguranță în istorie ca un mare Papă.
Carisma sa este unică, asemenea carismei unice a Papei Ioan Paul al II-lea, care și-a desfășurat pontificatul într-un mod diferit. Dar vedem o împlinire în acest pontificat. Cu siguranță Sfântul Părinte și-a analizat toate problemele personale înainte să își prezinte decizia la Consistoriu. Trebuie să respectăm aceasta și să ne rugăm lui Dumnezeu pentru el. Duhul Sfânt domnește peste întreaga Biserică și dă viață fiecărui moment. Noi acceptăm decizia ca voința lui Dumnezeu, inspirată de Duhul Sfânt.
- Papa Benedict al XVI-lea a vorbit adesea despre Biserică folosind imaginea unei bărci aruncate de valuri. Cum ar trebui să interpretăm decizia sa în spiritul credinței? Ar trebui să ne bazăm pe Duhul Sfânt?
- Trebuie să o acceptăm ca voința lui Dumnezeu. Decizia s-a luat cu rugăciune și reflecție. Sfântul Părinte sigur nu a luat ușor hotărârea. Fiind atâția ani alături de Papa Ioan Paul al II-lea, știu că o astfel de decizie costă mult. Iar această decizie a fost dificilă, dar curajoasă.
- I-a surprins decizia pe Cardinali?
- Papa Benedict al XVI-lea ne-a surprins pe toți, foarte mult. Nu ne așteptam, dar am acceptat cu credință și îi mulțumim Sfântului Părinte pentru tot ce a făcut și pentru ceea ce face încă pentru noi. Se va dedica fără îndoială contemplării și va sprijini în continuare Biserica cu rugăciunea sa.
- Având experiența romană, Eminența Dvs sigur privește spre Papa Benedict al XVI-lea altfel decât privim noi, ceilalți. Ne puteți spune ceva în acest sens?
- Secolul trecut am avut cu adevărat Papi mari. Fiecare dintre ei a avut propria carismă, dar s-au completat unul pe altul. În acest fel Biserica a fost îndrumată de păstori care au știut cum să o sprijine în momentele particulare, pe care Biserica s-a bazat și la fel întreaga umanitate. Începând cu Papa Leon al XIII-lea, trecând prin Papii Pius al X-lea, Benedict al XV-lea, Pius al XI-lea, Pius al XII-lea și, desigur, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul I și al II-lea, fiecare dintre acești Papi a avut o carismă, fiecare a contribuit în Biserică cu propria sa personalitate, pe lângă ceea ce au primit de la Duhul Sfânt. Papa Benedict al XVI-lea a venit cu persoana sa, cu talentul și cu carisma sa, pe lângă ceea ce i-a spus Duhul Sfânt. Toate acestea vor aduce roade. Noul Papă se va dărui de asemenea pe sine Bisericii, va îmbogăți Biserica cu o nouă carismă.
- Așa după cum bine spuneți, Papa reprezintă un sprijin nu doar pentru Biserică, pentru credincioși, dar și pentru întreaga umanitate. Așteptăm deci un nou Papă, care va conduce Biserica cu siguranță prin furtunile și uraganele vremurilor actuale...
- Biserica este un semn de contradicție. A fost, este și va fi un astfel de semn deoarece slujirea ei, mesajul ei, nu sunt convenabile pentru toți. De aceea ne rugăm cu toții pentru un Papă care să conducă Biserica în acest fel, ca ea să își împlinească misiunea primită de la Isus Cristos.
- Eminența Dvs sunteți Cardinal elector. Viitorul Conclav va avea o sarcină extraordinară. Votul fiecărui elector este foarte important pentru Biserică și pentru omenire în ansamblu. Va trebui să vă gândiți bine la cine să fie Papă...
- Trebuie să ne întoarcem la textele Papei Ioan Paul al II-lea, la testamentul său, unde scria cuvinte semnificative: "Duhul Sfânt se va arăta". Cardinalii strânși în rugăciune trebuie să recunoască voința lui Dumnezeu, să accepte indicațiile Duhului Sfânt și astfel să aleagă un nou Papă. Pentru mine va prima oară când voi participa la un Conclav, dar așa după cum am auzit de la alți Cardinali, într-un Conclav poți să simți prezența Duhului Sfânt. Trebuie să ne deschidem inspirației Sale și să îl alegem pe omul pe care Dumnezeu în dorește.
- Vă vom sprijini în această alegere cu rugăciunile noastre...
- Îmi pun mare încredere în rugăciunea Bisericii. Putem să îl cerem pe Duhul Sfânt, să ne arate persoana cea mai potrivită dintre candidați, pentru Biserica de astăzi și pentru cea de mâine. În plus sunt sigur că vom fi sprijiniți grija Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea.
- Papa Benedict al XVI-lea spunea că simte că Papa Ioan Paul al II-lea îl privește de sus din ceruri. Cred că și acum este alături de Biserică, cu o grijă iubitoare.
- Cu siguranță Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea ne pomenește în rugăciunile sale, fiind fidel iubirii sale pentru Dumnezeu și pentru om. Ne vom baza și pe sprijinul Papei Benedict al XVI-lea, care a spus că îi va cere lui Dumnezeu ajutor în toate problemele, ca să reușească. Vă invit pe toți să vă rugați pentru Biserică, să vă rugați Duhului Sfânt, ca să ne indice persoana de care are nevoie Biserica.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 835, Ultimul acces: 2024-03-28 08:15:06