LC: Arta rugaciunii in Psaltire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

LC: Arta rugăciunii în Psaltire

[2013-02-26]
"O figură care continuă funcția mijlocirii, atât de importantă în Biserică". Astfel își imaginează Cardinalul Gianfranco Ravasi, președinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, rolul viitor al Papei Benedict al XVI-lea după renunțarea sa la pontificat. În ajunul exercițiilor spirituale pe care urma să le conducă în Vatican, de duminică 17 până sâmbătă 23 februarie, Cardinalul își dorea ca "aceste zile de reculegere să fie pentru Papa un timp oportun și senin care să fie trăit în timp ce se pregătește pentru un nou tip de prezență în Biserică". Funcția mijlocirii, a explicat în interviul acordat pentru L'Osservatore Romano, anticipând conținuturile meditațiilor sale - în care a vorbit despre ars orandi și ars credendi în lumina rugăciunii din Psalmi - este "o funcție foarte semnificativă în Biserică. Să ne gândim la rolul sfinților, adică la o prezență care neîncetat se roagă pentru comunitatea eclezială. Este un simbol semnificativ propriu tradiției biblice. Să ne gândim la Moise care, rugându-se pe munte, mijlocește pentru poporul său care se luptă".
- Care sunt motivele care v-au condus în alegerea temei din acest an?
- Posibilitățile și parcursurile erau multiple. Am ținut cont că suntem în Anul Credinței și că acest curs de exerciții a fost încredințat unui cardinal, dar și unui biblist. Aș fi putut să parcurg numeroase itinerarii biblice luând ca bază un singur text sau un fir conducător din Vechiul Testament. Am pornit de aici. Și apoi am ales orizontul în care mă regăsesc mai natural, adică Psaltirea, temă despre care, printre altele, am scris deja foarte mult. De altfel, Psaltirea permite două posibilități. Prima este aceea de a declina într-o manieră vie în realitate raportul rugăciune-credință, pentru că lex orandi, lex credendi - norma rugăciunii este și norma credinței, și viceversa. În aceste exerciții, am schimbat într-un fel și această afirmație, introducând categoria de ars, pentru că rugăciunea și credința au în sine și o dimensiune de fascinație și de frumusețe. Cred că este vorba nu numai de a studia un obiect, ci și de a întâlni o persoană în rugăciune și în credință. Iată pentru ce am ales Psaltirea, acest text de 19.000 de cuvinte ebraice, a treia carte din Biblie ca lungime, după cea a lui Ieremia și după Geneză: 150 de compoziții care, între altele, cuprind aproape un mileniu de istorie, chiar dacă tradiția l-a indicat pe David ca marele artizan al ei. În realitate, există respirația de credință din perioade foarte diferite, așa cum se vede chiar în interiorul tablourilor care sunt reprezentate. Îmi revine în minte ceea ce spunea Italo Calvino în spirit ecumenic: psalmii sunt anatomia sufletului, o analiză a tuturor dimensiunilor ființei umane. Iată pentru ce, până la urmă, am ales Psaltirea drept componentă a dialogului dintre Dumnezeu și om. Astfel fața lui Dumnezeu și fața omului se întâlnesc. Nu întâmplător Editura Mondadori a ales ca titlu al cărții care va cuprinde aceste exerciții spirituale Întâlnirea.
- Așadar, Psaltirea drept carte a întâlnirii?
- În această privință, este interesant de notat ceea ce spune Dietrich Bonhoeffer, care, în afară de faptul de a fi comentat Psaltirea, a scris o cărticică foarte frumoasă despre rugăciunea psalmilor. La prima vedere este straniu - admite el - că în cadrul Bibliei există o carte de rugăciuni. Biblia nu este Cuvântul lui Dumnezeu? Și atunci rugăciunile ce sunt? Cuvinte ale omului. Și pentru ce se află acolo? Acest lucru ne face să înțelegem că revelația nu este un solilocviu, un monolog, ci un dialog. În psalmi sunt cuvintele pe care Dumnezeu le așteaptă de la noi. Despre aceasta există o expresie a lui Augustin care mie mi-a plăcut mereu și care cred că îi este dragă Papei Benedict al XVI-lea. Comentând Psaltirea, aproape pare că se oprește și nu reușește să-și rețină exclamația: Psalterium meum, gaudium meum. Această frază exprimă ideea că până la urmă rugăciunea este un element vesel, nu numai o obligație.
- Acest lucru este valabil și pentru exercițiile spirituale?
- Fac o premisă: voi pune în epigraful cărții care va ieși la Mondadori incipit-ul exercițiilor spirituale ale Sfântului Ignațiu de Loyola, unde se spune în mod explicit că ele folosesc pentru a examina conștiința, a medita, a contempla, a se ruga. Pentru suflet este cam ceea ce reprezintă pentru trup mersul, alergarea, exercițiul fizic. Este într-un anumit sens mișcarea sufletului, a face un soi de gimnastică. Există o expresie a lui Etty Hillesum, tânără olandeză moartă în 1943 la Auschwitz, care după părerea mea simbolizează sensul exercițiilor spirituale: "Înlăuntrul meu există un izvor foarte adânc. Și în acel izvor este Dumnezeu. Uneori reușesc să ajung la el, dar cel mai adesea este acoperit de piatră și de nisip: în acel moment Dumnezeu este înmormântat, atunci trebuie dezgropat din nou". Roland Barthes, desigur departe de credință, spunea că nu trebuie să fim nici catolici, nici creștini, nici credincioși, nici umaniști pentru a ne lăsa implicați de exercițiile spirituale ale Sfântului Ignațiu, pentru că folosesc tocmai pentru a elimina superficialitatea, banalitatea, piatra de pe spate. Hillesum a reușit în mod sistematic să dea la o parte această suprafață, devenind mistică. Exemplul său învață că mistica este o experiență obișnuită și necesară ca exercițiu al sufletului. Și este cu putință pentru toți. Astfel, în prima predică nu am folosit ca verbe ale rugăciunii pe cele mai tradiționale, cum ar fi a invoca, a implora, a ruga, ci am ales mai degrabă a respira, a gândi, a lupta și a iubi.
- Pentru ce această alegere?
- În meditații voi încerca să arăt că Psaltirea este marea respirație a omenirii care se roagă. De fapt, în ea există un capitol despre absență și despre nimic, adică despre omul fără Dumnezeu. Voi vorbi despre aceasta în privința Psalmului 14, în care nebunul - este folosit termenul ebraic nabal pentru a-l indica - spune că Dumnezeu nu există. Repetă aceasta de două ori. La acest punct este semnificativă complexitatea experiențelor care cuprind chiar și ceea ce aparent este în afară. Voi cita o rugăciune de Aleksandr Zinov'ev, autorul romanului "Vârfuri abisale", care își însușește rugăciunea ateului făcută lui Dumnezeu și spune: "Dumnezeu caută într-un fel să existe, pentru că aici la noi, singuri pe fața pământului, fără nici un martor devine un infern". Noi, oamenii, avem nevoie de cineva care să fie deasupra. Pentru aceasta urlăm: "Încearcă să exiști". Este aceeași rugăciune pe care o făcea poetul Giorgio Caproni: Dumnezeule, străduiește-te nu numai să insiști, ci să exiști.
- Să ne întoarcem la verbele rugăciunii. Ni le puteți explica mai aprofundat?
- Să pornim de la a respira, cu o considerație pe care o face Soren Kierkegaard. În Jurnalul său spune în mod explicit că cei din vechime considerau rugăciunea ca respirație. Aici se observă cât este de nesăbuit a ne întreba pentru ce trebuie să ne rugăm. Pentru ce respir? Pentru că altminteri aș muri. Și tot așa este pentru rugăciune. Același lucru este preluat de Yves Congar, care vorbește despre rugăciune ca oxigen al sufletului. Astfel se deschide o temă care va fi mereu prezentă în reflecțiile mele: corporeitatea rugăciunii. Este o dimensiune pe care orientalii o simt mult. Evreii se agită atunci când se roagă, pentru că trebuie să se roage cu toate membrele și încheieturile trupului. Toată ființa se roagă. Pentru a face să se înțeleagă acest principiu, voi folosi Psalmii 42 și 43. Ei bine, acolo este o expresie care pentru traducători este imposibil să o redea în semnificația sa deplină: "Sufletul meu este însetat de Dumnezeul cel viu". În ebraică este folosit un cuvânt, nefesh, care înseamnă în același timp suflet și gât. Prin urmare gâtul meu este însetat de Dumnezeul cel viu, dar și sufletul meu. Există o nevoie aproape fizică, biologică. Pentru aceasta, nu ne putem ruga la întâmplare, ci trebuie să ne rugăm în așa fel încât trupul să participe.
- Și cât privește a gândi?
- Mulți cred că rugăciunea este numai devoțiune, dar nu este adevărat. Rugăciunea este o compoziție sacră mică: așadar, fiind poezie, trebuie compusă. Și aici este semnificativă dubla mărturie de figuri care desigur s-au rugat. Filozoful Ludwig Wittgenstein spunea că rugăciunea înseamnă a gândi la sensul vieții. Și este adevărat, pentru că aici există omul întreg în nuanțele sale. Rugându-se, omul duce la Dumnezeu ceea ce este el: bolnav, fericit, păcătos, bătrân. A doua mărturie este cea a lui Martin Heidegger, care scria: Denken ist danken, a gândi înseamnă a mulțumi. Spunea aceasta pentru a sublinia importanța reflecției, însă se poate înțelege și opusul: danken ist denken, a mulțumi înseamnă a gândi. Atunci când suntem cu adevărat fericiți, pentru că am descoperit ceva, lăudăm, cântăm în mod spontan. De fapt, punctul final al descoperirii este bucuria. Dacă se găsește un răspuns la întrebări, se declanșează mulțumirea.
Totuși, în psalmi nu lipsesc invocații în care prevalează aspectul "dramatic" al rugăciunii. O parte dintre psalmi sunt ca o polemică cu Domnul. Vestita luptă a lui Iacob cu ființa misterioasă este interesantă. Osea o interpretează ca o rugăciune. În noaptea aceea, Iacob a cerut ajutor lui Dumnezeu și a fost ascultat. În Psalmul 13 găsim de patru ori exclamația: "Până când?" Există aproape o ciocnire cu Dumnezeu în momentul disperării. Dumnezeu acceptă probabil mult mai mult decât considerăm noi a fi rugăciune. Să ne amintim de Iov care urlă împotriva lui Dumnezeu, atacându-l. Este o rugăciunea aproape hulitoare, și totuși este în Biblie. Apoi, la sfârșit, există aspectul iubirii, punctul final. În practică, toate rugăciunile autentice conduc la mistică, ce nu este status-ul excepțional al vreunui ales, ci punctul final al credinței, adică contemplația. Pentru a evidenția mai bine acest aspect, în reflecții voi folosi un text dintr-o mistică musulmană din secolul al VIII-lea, Rabi'a al-Basra, care spune că se află sub cerul înstelat din Bassora. Coboară întunericul, stele pe cer strălucesc, fiecare îndrăgostit este cu iubita sa, iar ea constată că este singură cu Domnul. Paralelă cu experiența de iubire este cea a lui Dumnezeu. În reflecțiile mele am considerat că temele analizate la rece în domeniul dogmatic pot să fie repropuse cu o analiză de tip mai "călduros".
[Citiți interviul integral în Lumea Catholica, sau pe Ercis.ro, de unde a fost preluat.]
Legături:
Textul integral al interviului

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 957, Ultimul acces: 2024-04-18 04:37:21