Arhiepiscopul Hilarion a vorbit despre coerenta Papei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Hilarion a vorbit despre coerența Papei

[2013-02-25]
.02.2013, Roma (Catholica) -
"La 11 februarie, neașteptatul anunț al renunțării la slujire a Papei Benedict al XVI-lea a uimit profund nu numai Biserica Catolică, ci întreaga creștinătate și opinia publică mondială. În condiția sa de slăbire progresivă a forțelor, despre care a vorbit el însuși, decizia de a părăsi pontificatul nu poate decât să fie considerată un act de mare curaj și de umilință exemplară", a declarat Arhiepiscopul Hilarion, Mitropolit de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru relații externe al Patriarhiei de Moscova, într-un articol din L'Osservatore Romano, apărut în traducere pe Ercis.ro. "În această lume a noastră în care atâția care nu au putere caută în mod spasmodic să intre în posesia ei și atâția care o au caută cu orice preț să nu o piardă, glasul blând al primatului celei mai numeroase Biserici creștine din lume, care spune că renunță în mod liber la exercitarea autorității sale din cauza slăbirii fizice și pentru binele Bisericii, este în contrast clar cu mentalitatea curentă".
"Încă o dată Papa Benedict al XVI-lea s-a dovedit coerent cu propria linie de integritate morală și de refuzare a compromisului", a continuat Arhiepiscopul Hilarion. "Suntem desigur încă prea apropiați de anunțarea renunțării Papei Benedict al XVI-lea pentru a încerca un bilanț al pontificatului său. Însă aș spune că una dintre cheile interpretative ale figurii acestui Papă și ale pontificatului său este probabil tocmai aceasta a coerenței cu sine însuși și cu tradiția Bisericii, a necedării sale în fața modelor trecătoare ușoare, în fața presiunii puternice a culturii dominante". Arhiepiscopul a vorbit apoi despre Papa Ratzinger ca "teolog de înaltă importanță, fără îndoială unui dintre cei mai autoritari teologi catolici contemporani". "Una dintre temele cele mai tratate de el, cea a raportului dintre credință și rațiune, este în continuitate cu ceea ce s-a spus deja de predecesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea".
"O altă temă îndrăgită de Papa Benedict al XVI-lea, încă de la începutul pontificatului, este cea a reafirmării valorilor morale creștine, nu-ul său ferm spus 'dictaturii relativismului'. Este o poziție care ne găsește pe noi ortodocșii pe deplin de acord. Astăzi în întreaga lume, dar mai ales în societatea occidentală, se asistă la o periculoasă pierdere a oricărei orientări morale... Personal sunt convins că Biserica, astăzi probabil mai mult ca oricând, deși rămânând deschisă la raportul cu orice și propunând calea mântuirii oricărui om, trebuie să ofere credincioșilor linii de comportament foarte clare. Aș spune că actualul Pontif a arătat clar că deschiderea la dialog nu trebuie să însemne niciodată a trăda poruncile lui Cristos. El a fost considerat frecvent un conservator și un tradiționalist și această faimă i-a procurat critici și o anumită nepopularitate. Cred că este important în acest sens să reflectăm mai mult asupra a ceea ce înseamnă tradiția pentru noi creștinii... Mărturia pe care am primit-o de la apostoli și de la cei care ne-au precedat în drumul spre Dumnezeu trebuie să o încredințăm, în întregime, generațiilor viitoare. Deci avem o responsabilitate de fidelitate".
"Pontificatul Papei Benedict al XVI-lea a marcat o importantă îmbunătățire a raporturilor dintre ortodocși și catolici și, îndeosebi, între Roma și Biserica ortodoxă rusă. Papa cunoaște bine ortodoxia; iubirea sa față de tradiție îl apropie de noi. Apoi trebuie spus că și cunoașterea personală influențează pozitiv asupra relațiilor inter-ecleziale... Voi păstra mereu o amintire foarte bună despre conversațiile noastre și despre persoana sa. Nu cred că se poate spune că faptul de a fi teolog, om de gândire cu poziții clare, adesea opuse culturii dominante, a fost în dauna faptului de a fi păstor. Papa Benedict al XVI-lea este un om blând, înțelegător, de mare umilință și înțelepciune". Arhiepiscopul a amintit apoi câteva domenii în care catolicii și ortodocșii sunt în acord, unul dintre acestea fiind "cel al apărării creștinilor persecutați. Și aici nu mă refer numai la Africa, la Orientul Mijlociu sau la unele țări asiatice, ci și la Europa însăși, unde adesea creștinii sunt victime ale marginalizării culturale, reduși la tăcere de secularismul dominant, pentru care religia este ceva ce se referă numai la sfera vieții personale a individului și nu trebuie să aibă nici o reflexie în viața socială. Papa Benedict al XVI-lea a spus și a făcut multe, atât în apărarea creștinilor persecutați cât și în apărarea valorilor creștine uitate sau călcate în picioare".
"Acum, cu renunțarea sa la exercitarea slujirii, Papa a oferit lumii o lecție de umilință și înțelepciune. În urmă cu câteva zile, în Biserica rusă am sărbătorit Prezentarea lui Cristos la Templu. Cum să nu amintim aici cântarea înțeleptului Simeon, pe care tradiția noastră îl definește 'cel care l-a primit pe Dumnezeu': 'Acum lasă, Doamne, ca slujitorul Tău să meargă în pace după cuvântul tău'. Păstorului și creștinului Benedict al XVI-lea îi urăm o lungă, rodnică și pașnică perioadă din urmă a vieții. În ceea ce ne privește, ne dorim ca dinamica pozitivă în raporturile dintre Biserica Ortodoxă rusă și Biserica Catolică romană să continue sub succesorul său".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 836, Ultimul acces: 2024-03-24 12:56:38