Randuieli Bisericesti in prima saptamana a Triodului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rânduieli Bisericești în prima săptămână a Triodului

[2013-02-26]
În calendarul ortodox, anumite zile de miercuri și vineri de peste an sunt însemnate în paranteză cu „harți”. Aceasta înseamnă că în acele zile nu mai este post, ci dezlegare la orice fel de mâncare. Zilele de miercuri si vineri din aceasta săptămână sunt zile cu harți, în care nu se postește. Biserica a rânduit ca în perioada care precede o postire îndelungată să fie și această dezlegare, fiind permis consumul alimentelor de origine animală sau al mâncărurilor „de dulce”.
Aceste zile cu „harți” se găsesc presărate pe durata întregului an bisericesc: între Nașterea Domnului (Crăciunul) și Botezul Domnului (Boboteaza), în săptămâna de după Învierea Domnului (Săptămâna Luminată), în săptămâna imediat următoare Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile) și în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și fariseului).
Zilele cu dezlegare la mâncăruri s-au așezat astfel atât pentru bucuria marilor praznice împărătești ce se oglindește și în planulul trupesc, al hranei, cât și pentru rolul pedagogic din prima săptămână a Triodului.
Pentru a ne pregăti de post cum se cuvine - Postul Sfintelor Paști ce se apropie - Biserica a hotărât să nu ținem deloc post în prima săptămâna de la începutul perioadei Triodului. Pe de altă parte, această săptămână de dezlegări la de toate are și rolul de a pregăti și întări credincioșii pentru marele post pe care urmează să îl parcurgă, în toată asprimea lui.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 380, Ultimul acces: 2021-05-06 14:30:09