Pr. Kowalczyk: Dumnezeu Creatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Kowalczyk: Dumnezeu Creatorul

[2013-02-26]
Radio Vatican continuă, ca în fiecare marți, rubrica dedicată Catehismului Bisericii Catolice, în dialogul cu părintele iezuit Dariusz Kowalczyk. Astăzi a vorbit despre Dumnezeu Creatorul: Noi mărturisim credința în Dumnezeu Creatorul. Prima frază din Biblie spune: "La început Dumnezeu a creat cerul și pământul" (Gen 1,1) Acesta este și răspunsul la o serie de întrebări fondamentale: De unde venim? Care este originea a tot ceea ce există? (cf. CBC 282).
În Catehism se vorbește despre creație ex nihilo, adică din nimic (CBC 296ss). Dar se poate observa că înainte de creație, în afară de Dumnezeu nu exista nimic, și deci nici măcar "neantul". Exista doar Dumnezeu și nimic altceva. Doar Dumnezeu, dar nu un Dumnezeu solitar, pentru că Dumnezeu este comuniunea eternă a Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt. De aceea, unii spun că primul act al Creației a constat în a face spațiu pentru ceea ce nu era Dumnezeu, adică pentru Creație. Dumnezeu s-a retras pentru a face loc lumii și omului. Friedrich Hölderlin exprimă această idee în mod propriu, spunând: "Dumnezeu a creat omul așa cum mările creează continentale, retrăgându-se".
Trebuie de asemenea subliniat că Creația nu a avut loc la un moment dat. Dumnezeu există în eternitate. Chiar și timpul a fost creat de El. Înainte de Creație nu exista niciun timp; exista Dumnezeu și eternitatea sa de Dumnezeu. Formula "creție ex nihilo" vrea să însemne că actul creativ al lui Dumnezeu este efectuat în plină libertate, fără niciun ajutor. Atunci de ce a creat Dumnezeu lumea? De ce există ceva în loc de neant? Răspunsul este unul singur: Dumnezeu este Iubire. Iar iubirea vrea să fie comunicată fără niciun interes; este gratuită. În Catehism citim: "De fapt Dumnezeu nu are alt motiv pentru a crea în afară de iubirea și bunătatea sa". Sfântul Bonaventura, citat de Catehism (nr. 293) explică astfel: Dumnezeu a creat lumea pentru a arăta și comunica gloria Sa. Sfântul Irineu din Lion spune în schimb că slava lui Dumnezeu este omul viu. Suntem creați pentru a fi slava lui Dumnezeu de-a lungul întregii eternități. Ce perspectivă!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 876, Ultimul acces: 2024-04-14 03:34:15