Afacerile Bisericii in Bucuresti: peste 100 de milioane de dolari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Afacerile Bisericii în București: peste 100 de milioane de dolari

[2013-03-04]
Autor: George Lăcătuș
În plină criză economică, încasările Patriarhiei și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor din vânzările de lumânări, tămâie și icoane au crescut cu peste 50%
Mai multe ONG-uri au cerut, luna trecută, ca Guvernul să nu mai aloce bani de la buget Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pe motiv că bisericile au surse proprii de finanțare. În fiecare an, BOR a primit de la bugetul de stat în jur de 69 de milioane de euro. Reprezentanții societății civile au solicitat parlamentarilor să stopeze finanțarea BOR de la buget, iar banii să fie redirecționați către alte domenii prioritare, cum ar fi educația, sănătatea și cercetarea.
Potrivit datelor contabile ale Patriarhiei Române și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, în ultimii trei ani fiscali cele două entități au avut afaceri care le-au rotunjit conturile cu peste 100 de milioane de dolari.
28,5 milioane de dolari într-un singur an
Potrivit Ministerului de Finanțe, Patriarhia Română a avut în 2011 o cifră de afaceri de 28,5 milioane de dolari, cu exact 50% mai mare decât cifra de afaceri obținută de aceeași entitate în 2009, care a fost de doar 19 milioane de dolari. De cealaltă parte, Arhiepiscopia Bucureștilor a încasat în 2011 peste 11,4 milioane de dolari, cu aproximativ 25% mai mult decât în 2009, când în conturi i-au intrat aproape 8,9 milioane de dolari. În total, în perioada 2009 – 2011, Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română au avut o cifră de afaceri de 100.215.617 dolari. Acești bani provin din comerțul cu diverse obiecte și veșminte bisericești.
DECIZII BOR: Săracii vor fi înmormântați gratuit. Nunțile și botezurile, doar în biserică
Cu privire la cererea celor 23 de ONG-uri, Patriarhia Română a trimis un comunicat de presă în care a precizat: „Această situație este consecința secularizării averilor bisericești de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreținere, iar Statul român și-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent și întreținerea lăcașurilor de cult”.
Mall-ul bisericesc
Anul trecut, în septembrie, Arhiepiscopia Bucureștiului a deschis cel mai mare magazin de profil din Europa. De la cruciulițe, brelocuri și trusa de început a preotului, până la catapetesme și clopote, găsești aproape orice.
Magazinul se află pe Calea Victoriei nr. 28, colț cu strada Doamnei, la parterul Palatului Nifon. „Vorbesc fluent engleza, franceza și greaca. Am terminat Facultatea de Teologie și am avansat cu studiile”, ne spune vânzătorul care ne ghidează. La casă, sub tabloul cu Preafericitul Daniel, e un afiș pe care stă scris mare, cu roșu: „Marfa vândută NU se primește înapoi”. Această regulă încalcă legislația în vigoare. Magazinul a fost sfințit de Preafericitul Daniel, iar firma pe care este înregistrat magazinul are afaceri de 11 milioane de dolari anual.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 789, Ultimul acces: 2024-03-18 15:00:35