Cosul de fum a fost instalat pe Capela Sixtina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Coșul de fum a fost instalat pe Capela Sixtină

[2013-03-09]
Coșul de fum de pe acoperișul Capelei Sixtine, care va semnala dacă a fost ales (prin fum alb) sau nu (prin fum negru) un nou Papă, a fost instalat în dimineața zilei de sâmbătă, 9 martie 2013, cu trei zile înainte de Conclavul a cărui dată de începere a fost anunțată vineri seara. Televiziunea Vaticanului înregistrează pregătirile din aceste zile din Capela Sixtină și le distribuie tuturor canalelor media care doresc să le retransmită local. Lucrările de amenajare au început de marți, 5 martie, când la ora 1PM, restauratorii, electricienii, mecanicii, dulgherii, cusătoresele, tehnicienii și diverși alți lucrători au înlocuit sutele de vizitatori care vin zilnic în Capela Sixtină. "Capela este închisă publicului. O pregătim pentru Conclav", au fost explicațiile auzite de vizitatorii care au încercat să își încheie turul prin Muzeele Vaticanului aruncând o privire la "Crearea lui Adam", capodoperă a lui Michelangelo.
Jurnaliștii știau deja acest lucru: directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi SJ, a ținut zilnic conferințe de presă, oferind o viziune de ansamblu asupra Adunărilor generale ale Cardinalilor și explicând, cu materiale video, pregătirile care au loc în Vatican. În Capela Sixtină au putut fi văzute schelele amplasate în jurul sobei în care vor fi arse buletinele de vot, pentru a înălța burlanul pe care va ieși fumul prin acoperișul Capelei; munca de înălțare a podelei pentru a crea o arie uniformă ca înălțime; materialele și cusătoresele care le coseau pentru a acoperi apoi cu ele mesele...
În jurul altarului au fost amplasate 115 scaune din lemn, tapițate, fiecare având scris pe el numele Cardinalului care va sta acolo, cu 12 mese de lemn acoperite cu fețe de masă, unde Cardinalii vor completa buletinele de vot. Ei își vor depune voturile în urnă în fața frescei cu Judecata de Apoi a lui Michelangelo, aflată pe peretele altarului. După instalarea coșului, soba va fi supusă la o serie de teste, folosindu-se substanțe chimice pentru a scoate un fum galben, pentru a nu-i deruta pe tot mai numeroșii trecători din Piața San Pietro. Cele două sobe de fier la care este atașat coșul au fost instalate ieri. Prima sobă, fabricată în 1938, are gravate pe ea datele celor cinci Conclave în care a fost folosită - de la cel în care a fost ales Papa Pius al XII-lea, în 1939, până la cel din 2005, când Cardinalul Ratzinger a devenit Papa Benedict al XVI-lea.
Această sobă mai veche este folosită pentru arderea buletinelor de vot. Cea modernă, echipată cu un dispozitiv electronic, va adăuga substanțele chimice pentru a produce fumul negru sau alb, indicând rezultatul votului până când are loc alegerea unui Papă. Vor fi două sesiuni de votare planificate pentru fiecare dimineață și fiecare după-amiază atâta timp cât va dura Conclavul. În acele momente, coșul va fi în centrul atenției mass-media. În după-amiaza zilei de marți, 12 martie, va capta atenția la milioane de oameni din întreaga lume. Pe lângă Cardinalii electori, singurele persoane care vor fi prezente în Capela Sixtină sunt maestrul celebrărilor liturgice papale și Cardinalul Prospero Grech OSA, care va ține a doua meditație în fața Cardinalilor electori, prevăzută la nr. 13 în Constituția Apostolică "Universi Dominici Gregis".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 682, Ultimul acces: 2024-03-24 00:04:34