Biserica in societatea digitala (III) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica în societatea digitală (III)

[2005-06-15]
Vinerea trecută, Consiliul Pontifical pentru Comunicațiile Sociale (CPCS) i-a primit în vizită pe participanții la a X-a ediție a Conferinței Creștine Europene de Internet (ECIC), reunită la Roma între 8 și 12 iunie sub tema generală "Biserica în societatea digitală". Participanții, printre care și trei români, au fost primiți pe teritoriul Vaticanului de chiar președintele Consiliului, Arhiepiscopul american John P. Foley.

Întâlnirea a avut loc în sala Deskur, a cărei istorie interesantă a fost prezentată de Arhiepiscopul Foley. Numele sălii este dat după fostul președinte al CPCS. Inițial a fost o capelă a unui spital. În timpul celui de-al doilea război mondial, capela a devenit centrul de comunicații al Vaticanului. Mai apoi s-a renunțat de tot la funcția de capelă: altarul a fost scos, iar în spatele fostei capele se află acum arhiva de filme. Sala Deskur este special echipată pentru proiecții, și, după cum a mărturisit Arhiepiscopul Foley, în această sală Papa Ioan Paul al II-lea venea la diverse proiecții de filme. Președintele CPCS a povestit membrilor ECIC despre istoria dicasterului pe care îl conduce, precum și despre istoria sitului Vatican.va și despre dificultățile întâmpinate pentru ca statului Vatican să i se recunoască dreptul la domeniul VA. Excelența sa a amintit desigur și de documentele CPCS dedicate Internetului, precum și de ultimul document semnat de Papa Ioan Paul al II-lea, dedicat comunicațiilor sociale.

Alături de Arhiepiscopul Foley s-au aflat și câțiva colaboratori ai săi. Unul dintre ei a prezentat luna de foc, aprilie a.c., când situl Vaticanului a înregistrat 55 de milioane de vizite zilnic, și când CPCS a fost "bombardat" de cereri. Drept urmare CPCS și-a deschis un birou în Roma, în afara teritoriului Vaticanului, pentru o mai bună comunicare cu presa. Au fost furnizate cifre impresionante despre numărul țărilor și al canalelor de televiziune care au preluat funeraliile defunctului Papă și Liturghia de început de pontificat a noului Papă. Dar cea mai interesantă prezentare i-a aparținut sr. Judith Zoebelein, Soră Franciscană a Euharistiei, "webmastera" sitului Vaticanului și a unui impresionant nou proiect, încă în dezvoltare, pe care Vaticanul speră să îl lanseze în vara acestui an. Participanții au avut ocazia să urmărească o demonstrație cu acest nou sit, care va revoluționa cu siguranță utilizarea Internetului în Biserica Catolică.

Președintele ECIC a prezentat la rândul său Conferința, scopurile ei, istoria întâlnirilor. Arhiepiscopului Foley i-a fost oferită o carte cu materialele de la primele ediții ECIC. Președintele CPCS a ținut să îi cunoască în parte pe toți participanții, adresându-le câte un "mulțumesc" în fiecare limbă maternă, fie că a fost română sau maghiară, germană sau finlandeză. La final Arhiepiscopul a făcut o fotografie cu participanții la ECIC X. Întâlnirea a durat câteva ore, prezentările amintite mai sus fiind urmate de o rundă cu numeroase întrebări puse de participanții la ECIC membrilor CPCS. (SE05-10418)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1038, Ultimul acces: 2021-04-13 08:03:28