Biserica Invierea Domnului a Centrului social - filantropic Renasterea Lovistei din Racovita - Valcea a fost tarnosita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Învierea Domnului a Centrului social - filantropic Renașterea Loviștei din Racovița - Vâlcea a fost târnosită

[2013-12-08]
Peste două mii de credincioși din toată țara s-au adunat astăzi, 8 decembrie, în vechea și frumoasă Țară a Loviștei, pentru a participa la sfințirea Bisericii „Învierea Domnului” și a Centrului social-filantropic „Renașterea Loviștei” din comuna Racovița a Eparhiei Râmnicului, informează arhiram.ro
În Duminica a XXVII-a după Rusalii, și totodată a patra din Postul Nașterii Domnului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 40 de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la noul Centrul social-filantropic „Renașterea Loviștei” din comuna Racovița, județul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea Bisericii cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Cuvios Ioan Iacov Hozevitul” din incinta complexului social monahal.
Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 7 decembrie, cu slujba de Priveghere, iar astăzi după primirea Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița Olteană, a continuat cu Acatistul „Mântuitorului Iisus Hristos”, slujba de Târnosire și cu Sfânta Liturghie, în prezența monahilor, monahiilor și a credincioșilor veniți din eparhie și din țară.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică și a arătat importanța ctitoriei de locașuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.
Pentru osteneala depusă la ridicarea bisericii și a complexului social, principalii sponsori soții Vasile Frank și Carmen Timiș, alături de părintele Ioan Comăneci au primit din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gherasim și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Diplome de ctitor. Au mai primit diplome de vrednicie din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanții administrației locale și alte personalități care s-au implicat în construirea și finalizarea așezământului social-filantropic.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și Preasfințitului Emilian Lovișteanul au mulțumit ctitorilor, oficialităților și tuturor ostenitorilor care și-au adus contribuția la lucrările de ridicare, consolidare și înfrumusețare ale Bisericii și Așezământului social-filantropic din Comuna Racovița.
După Sfânta Liturghie Părinții Ierarhi împreună cu soborul de slujitori au sfințit Crucea – Troiță ce străjuiește complexul mănăstiresc, precum și clădirea Așezământului social – filantropic „Renașterea Loviștei”.
La această mare sărbătoare au luat parte Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, oficialități de stat locale și centrale, stareți și starețe de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului, preoți, monahi, monahii și sute de pelerini.
Centrul social - filantropic „Renașterea Loviștei” - Racovița, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea - Sibiu, de la Călinești – Cornetu (DL) ramificație la stânga, în comuna Racovița, sat Copăceni pe Valea Băiașului, situată la altitudinea de circa 600 m.
Piatra de temelie pentru așezământul, precum și pentru noua biserică cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Cuvios Ioan Iacov Hozevitul” a fost pusă la data de 23 iunie 2013, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ctitorii așezământului sunt familia Vasile Frank și Carmen Timiș și Preotul Ioan Comăneci.
Ansamblul mănăstiresc cuprinde biserica mare în formă de cruce cu laturile egale, acoperită cu tablă de cupru, și împrejmuită ca o cetate de 120 de camere, doua săli de mese, o sală de conferință, o sală centrală, spălătorie și două bucătării. Accesul în incinta mănăstirii se face prin două nișe; cea principală fiind împodobită cu o turlă învelită cu tablă de cupru. La intrare în centrul social a fost așezată o impunătoare cruce de 24 metri din inox (una dintre cele mai mari din țară). Complexul se întinde pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, iar chiliile formează un pătrat perfect cu latura de 75 m.
Pe exterior biserica este împodobită cu picturi neo-bizantine executate de Pr. Ioan Comăneci și maicile de la Mănăstirea Blănoiu, cu catapeteasmă sculptată în lemn de stejar și pardoseală placată cu marmură.
Toate lucrările s-au executat în 3 luni și 15 zile efective de lucru, sub oblăduirea și directa supraveghere a IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și a PS Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, avându-l coordonator atât al lucrărilor construcției cât și din punct de vedere duhovnicesc pe preotul iconom stavrofor Ioan Comăneci.
Echipa de construcție a fost formată din maicile de la mănăstirile „Pogorârea Duhului Sfânt” - Blănoiu și „ Înălțarea Sfintei Cruci” - Mălaia, precum și părinții călugării de la mănăstirile Obârșia Lotrului și Gruiul Lupului. Complexul monahal este administrat de monahia Antonia Pârsan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 575, Ultimul acces: 2023-03-21 13:58:07