Omul, intre gand si rostire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Omul, între gând și rostire

[2013-12-08]
Îmi aduc aminte de autoritatea cuvintelor „s-a spus la televizor“, „s-a scris în ziar“. Informația prezentată de presă se bucură de credibilitate. Codul etic al jurnalistului reclamă obiectivitatea și sinceritatea. Astăzi, sociologii constată o scădere dramatică a încrederii în presă. Societatea pune din ce în ce mai des semnul întrebării asupra verosimilității unei știri. O cauză ar fi campaniile de presă, care transformă emițătorul în fabrică de știri. O parte din consumatorii de presă se complac în acest demers; atunci când știrea lovește în cine dorim noi, ne place să fim mințiți. Dar cauza principală o găsim într-o tară a umanității, anume alterarea adevărului. Ce ne determină să ascundem sau să denaturăm realitatea? Nu îmi propun să găsesc un răspuns. El poate fi aflat în contextul interior al persoanei și se pliază pe principiul „fac orice pentru a-mi atinge scopurile și a mă promova“. Voi sublinia, în continuare, doar câteva aspecte despre consecințele, uneori ireversibile, ale minciunii.
M-aș opri asupra uneia dintre cele mai înfricoșătoare relatări din Noul Testament, prezentă în capitolul 5 din Faptele Apostolilor: cazul soților Anania și Safira. Aceștia și-au exprimat dorința de a ajuta material misiunea Bisericii primare. Au văzut că un membru al comunității, Barnaba, și-a vândut țarina și a adus banii Apostolilor. Gestul său, probabil apreciat de creștinii de atunci, i-a inspirat pe Anania și Safira în acțiunea lor de a vinde o proprietate personală în folosul Bisericii. Imediat s-au găsit, însă, în fața unei dileme: voiau atât banii din tranzacția imobiliară, cât și recunoștința comunității. După îndelungi frământări, ajung să facă un compromis: fără știrea nimănui, o parte din suma primită după vânzarea proprietății urma să fie ascunsă. Un calcul simplu: lumea avea să știe că ei și-au jertfit țarina pentru Dumnezeu, dar nimeni nu va ști că o parte din bani le va rămâne. În fața Apostolului Petru, soții Anania și Safira au mințit în legătură cu prețul primit pentru țarină. Imediat, ambii soți au murit. Este una dintre cele mai dure pedepse consemnate în Noul Testament.
Aș vrea să subliniez că nimeni nu le-a cerut să vândă acea proprietate. Apostolul Petru nu le-a reproșat că nu au predat toți banii, ci i-a mustrat că au mințit pe Duhul Sfânt avansând o altă sumă. Ar fi putut spune că donează comunității doar o parte din câștig. Greșeala lor a fost că au încercat să mintă Biserica. Au transferat gestul milosteniei, sau fapta de ajutorare a Bisericii, în sfera comercială, în zona afacerilor murdare. Pedeapsa pe care au primit cei doi a fost moartea. O condamnare dură îndreptată către cei care cred că Îl pot minți pe Dumnezeu. Anania și Safira nu au ascuns adevărul pentru a scăpa de o pedeapsă, ci au cultivat minciuna pentru a fi apreciați ca fiind credincioși și plini de evlavie. Dumnezeu îi scoate din Biserică pe cei care se folosesc de Biserică și pe cei care mint Biserica.
M-am întrebat de multe ori de ce Dumnezeu a sancționat atât de dur minciuna din Biserică. Scriptura Sfântă răspunde aducându-ne aminte că Dumnezeu S-a definit a fi Adevărul și, din acest motiv, Biserica Lui nu poate tolera nesinceritatea. Mă întorc la prima idee: instituția presei pierde credibilitatea din momentul în care acceptă compromisul fragmentării sau mistificării adevărului. Din păcate, o credibilitate pierdută nu mai poate fi recuperată în spațiul public. Chiar și cei care consumă informațiile false, doar pentru că le alimentează propriile judecăți, la un moment dat vor abandona sursa, pentru că oricine susține minciuna, la rândul său, nu poate fi crezut. Dacă vorbirea este comunicarea gândurilor, parte a persoanei, atunci minciuna este ea însăși o moarte și, de aceea, nu este de mirare că ultima consecință a minciunii este cu adevărat moartea. Minciuna determină suprasaturație, și mai ales complică și epuizează viul, aducând persoana într-o stare de captivitate: între gând și rostire. (Articol semnat de domnul Ciprian Olinici, director Radio TRINITAS și publicat în săptămânalul „Lumina de Duminic㔠din data de 8 decembrie 2013)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 606, Ultimul acces: 2023-03-21 15:59:59