Conferinta "Despre Sfanta Liturghie", la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Conferința "Despre Sfânta Liturghie", la Iași

[2013-12-10]
La Biserica "Sfântul Apostol Toma" din cartierul ieșean Alexandru cel Bun a avut loc duminică, 8 decembrie 2013, conferința cu tema "Despre Sfânta Liturghie", după cum aflăm de pe site-ul mmb.ro. Prelegerea a fost susținută de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.
Credincioșii din parohia "Sfântul Apostol Toma" din Iași au participat duminică, 8 decembrie, la o nouă conferință din cadrul programului misionar-cultural "Tu, Doamne, ai cuvintele vieții veșnice!". În cadrul întâlnirii, moderate de pr. paroh Toma Gradinaciuc, arhimandritul Nichifor Horia a vorbit celor prezenți despre Sfânta Liturghie. "În Sfânta Liturghie noi ne înnoim mărturisirea de credință. În același timp, noi primim mărturisirea de dragoste a lui Dumnezeu. Suntem chemați să fim fii ai lui Dumnezeu după har. În rugăciunea «Tatăl nostru», dată apostolilor de Hristos, reiese că Dumnezeu le este apropiat, precum tatăl sau mama de copil. Dumnezeu nu este doar un judecător atent la fiecare greșeală a vieții noastre. Sfânta Liturghie, așa cum o aflăm astăzi, o aflăm din primele secole de la Sfinții Apostoli. Ea s-a îmbogățit în anumite expresii și mișcări, dar a rămas neschimabtă în taina prefacerii pâinii și a vinului în Trupul și Sângele lui Hristos. Dacă în primele secole creștinii se întâlneau cu frică, pentru că era persecutată credința, iată astăzi a veni la Sfânta Liturghie nu mai este o primejdie. Primejdia este să nu venim la Sfânta Liturghie și să nu înțelegem acest mare dar care ne este pus înainte, de a ne întâlni cu Domnul și de a ne pregăti să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos. A ne pregăti pentru Sfânta Împărtășanie, înseamnă a avea în noi gândul ca toată ziua să o petrecem fără de păcat. În timpul postului, rugăciunea prinde o altă putere. Fiecare Liturghie pe care o trăim este un prilej și o chemare pentru noi. În cadrul Sfintei Liturghii ne rugăm pentru lumea întreagă. La fiecare Sfântă Liturghie trebuie să înțelegem binecuvântările pe care le primim de la sfântul altar, puterea rugăciunii pe care o facem împreună și că Domnul este cu adevărat printre noi. Prin binecuvântarea pe care o primim în cadrul acestei slujbe, trebuie să înțelegem legea și porunca lui Hristos, astfel încât să fie aducătoare de pace și bucurie", a spus arhim. Nichifor Horia. În partea a doua, credincioșii prezenți au adresat întrebări legate de tema abordată. La întrunire au mai participat pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Iași, pr. dr. Cezar Hârlăoanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași, pr. Petrică Lehaci, de la parohia "Sfântul Nectarie" din Iași, pr. Vasile Azamfirei de la parohia "Sfânta Vineri" din Iași și pr. Gheorghe Manole de la parohia "Sfinții Împărați Constantin și Elena" - Galata din Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6326, Ultimul acces: 2023-05-31 23:22:20