Conferinta preotilor de spital din Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Conferința preoților de spital din București

[2013-12-14]
Ieri, 13 decembrie, la Spitalul Clinic de Urgenț㠄Sfântul Ioan“ din Capitală a avut loc o nouă întrunire a preoților de caritate din unitățile spitalicești și instituțiile de asistență socială din București, informeaz㠓Ziarul Lumina”. Tema celei de-a XIX-a sesiuni a Cercului pastoral-misionar „Comunicare și comuniune“ s-a referit la impactul mass-media asupra sănătății umane.
Conferința preoților de caritate a fost precedată de Sfânta Liturghie, ce a fost săvârșită în biserica de lemn cu hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul“. Evenimentul a fost deschis prin susținerea referatului de către pr. Constantin Cojocaru pe tema amintită și a continuat cu prelegerea invitatului Virgiliu Gheorghe, cunoscut biofizician și autor a numeroase cărți despre influența pe care mijloacele mass-media o au asupra sănătății omului.
Mass-media introduce uneori multă confuzie și foarte mult haos nu numai în societate, ci mai ales în mintea și sufletul consumatorului. „Dacă mintea se îmbolnăvește, întreaga fire se strică. Mintea este cea care guvernează procesele neurologice, comportamentele, actele și stările lăuntrice. Ar trebui să conștientizăm mai mult efectele acestea de haotizare. Pe de altă parte, trebuie să fim atenți la copii, care nu au discernământ și sunt cuprinși hipnotic în relația aceasta cu televizorul, cu internetul. Începând de foarte mici, până la vârsta de 3 ani, riscurile sunt foarte mari în ceea ce privește deficitul de atenție și chiar de autism. Și mai târziu există pericolul insuflării unor comportamente de risc din toate punctele de vedere. Jocurile pe calculator sunt extrem de nocive pentru că le distrug capacitatea de a mai reflecta. Nu în ultimul rând, trebuie să ne concentrăm mult mai mult pe cultivarea unei culturi a relației cu Dumnezeu, cu cel de lângă tine și a relației cu copiii noștri în viața de familie. Familia trece astăzi printr-o perioadă foarte grea din cauza mediului foarte ostil al societății actuale nu numai în România, ci și în străinătate“, a reliefat Virgiliu Gheorghe.
Pentru restaurarea dimensiunii personale a vieții umane comunitare, Virgiliu Gheorghe a pledat pentru construirea unei culturi comunitare în care omul să se simtă bine în relația cu omul de lângă el, nu în relația cu omul cunoscut în lumea virtuală, și pentru angrenarea în activități filantropice.
„Într-o societate în care suntem bombardați din toate punctele de vedere de cultura consumismului, a divertismentului, am multă nădejde că dacă este posibilă o revigorare a poporului român, preoții sunt primii care trebuie să își asume acest rol, deoarece ei înțeleg și mai ușor, dar au și accesul cel mai direct la sufletul omului contemporan“, a mai punctat bioeticianul Virgiliu Gheorghe.
Despre interesele comerciale ale mass-media s-au pronunțat în intervențiile lor și dr. Roberto Lazăr, managerul spitalului, dr. Nicolae Iordache, director medical, și dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, accentuându-se ideea că acestea influențează uneori negativ și activitatea medicală. Oamenii sunt derutați de invazia informațională, lipsită de repere solide și avizată de falși specialiști și, în acest sens, dr. Rubin Munteanu a spus că această problemă poate fi rezolvată prin puterea educației, al cărei reviriment se fundamentează pe morală și nu pe informație, dată fiind și existența pseudo-informației. „O vorbă veche din medicină spune că dacă citești fără să gândești este inutil, dar dacă gândești fără să citești este periculos. Autodidacții moderni de pe internet nu au asimilat noțiunile de bază fără de care procesul cognitiv este lipsit de elementele sale constructive. În lipsa acestora, procesul logic al gândirii se transformă în confabulații. De aceea este periculos“, a explicat prof. dr. Rubin Munteanu.
Întrunirea a fost prezidată de pr. Horia Prioteasa, coordonatorul preoților de caritate din spitalele Arhiepiscopiei Bucureștilor, și de inspectorul eparhial Eugen Bucur.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 630, Ultimul acces: 2023-05-23 13:55:44