Evanghelia celor poftiti la cina este o Evanghelie a libertatii omului de a raspunde sau nu lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Evanghelia celor poftiți la cină este o Evanghelie a libertății omului de a răspunde sau nu lui Dumnezeu

[2013-12-15]
În toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română s-a citit, astăzi, 15 decembrie 2013, în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Pericopa Evanghelică care ne prezintă Pilda celor poftiți la cină de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul XIV, versetele de la 16 la 24. În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat învățăturile ce reies din fragmentul evanghelic.
„Primul înțeles este cel care se referă la istoria mântuirii, la pregătirea venirii Mântuitorului Iisus Hristos și la lucrarea mântuirii prin El. A doua semnificație înseamnă o referire la viața creștină a fiecăruia dintre noi. Pilda celor poftiți la cină se referă nu numai la istoria mântuirii, ci și la viața duhovnicească, la ispitele care pot veni adesea în viața omului ca scuze, ca piedici de fapt pentru a răspunde chemării lui Dumnezeu la cină. Amânările, ezitările, delăsarea, dedublarea, toate aceste forme de întârziere în a răspunde chemării lui Dumnezeu sunt ispite care trebuie cunoscute și trebuie biruite cu ajutorul lui Dumnezeu”, a explicat Patriarhul României.
Evanghelia de astăzi amintește și despre libertatea omului de a răspundere la propunerea lui Dumnezeu, dar și despre libertatea Lui Dumnezeu.
„Evanghelia celor poftiți la cină este o Evanghelie a libertății omului de a răspunde sau nu lui Dumnezeu, însă totodată evanghelia ne arată că există și o libertate a lui Dumnezeu de a schimba propriul plan. Avea în plan să invite anumite categorii de persoane și când cei considerați prieteni și cunoscuți nu au răspuns Evanghelia ne spune că stăpânul casei s-a mâniat. Văzând refuzul lor și-a îndreptat bunătatea sa spre alții. Nimeni și nimic nu poate zădărnici planul lui Dumnezeu de a umple casa sa de cei mântuiți, dar dacă primii invitați nu au răspuns atunci el caută pe alții”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica dinaintea Nașterii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 599, Ultimul acces: 2023-06-02 05:51:32