Concert de colinde si lansare de carte la Departamentul de Teologie al Facultatii de Istorie, Filozofie si Teologie din Galati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Concert de colinde și lansare de carte la Departamentul de Teologie al Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie din Galați

[2013-12-19]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, la Departamentul de Teologie din cadrul Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a avut loc, marți, 17 decembrie 2013, într-un cadru festiv, solemn și emoționant în același timp, tradiționalul concert de colinde închinate sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, urmat de lansarea unor volume apărute în anul acesta la Editura BASILICA a Patriarhiei Române și la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a fost neîncăpătoare pentru cei dornici să asculte colinde, auditoriul fiind alcătuit, deopotrivă, din cadre didactice, studenți și masteranzi de la cele trei departamente ale Facultății, precum și din ceilalți ostenitori din cadrul aparatului administrativ.
Concertul de colinde a fost deschis de un grup de studenți și studente din anul I, secția Asistență Socială, care a surprins, prin frumusețea colindelor interpretate. Programul de colinde a fost întregit de Corul „Ortodoxia” al Catedralei Arhiepiscopale din Galați, audiența răsplătind măiestria cântării cu îndelungi aplauze.
Manifestările au continuat cu prezentarea unor cărți ce au văzut lumina tiparului în acest an. Cadrele didactice ale Departamentului de Teologie au prezentat cărțile apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române, iar colegii de la Departamentul de Istorie și Sociologie Filosofie au prezentat cărțile tipărite la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Pr. prof. dr. Ionel Ene a prezentat volumul Sfinții Împărați Constantin și Elena în bisericile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, Pr. lect. dr. Gabriel Pandele a recenzat volumul Constantin – un împărat creștin, de Bertrand Lançon și Tiphaine Moreau, Pr. lect. dr. Sorin Marinescu a realizat o prezentare sistematizată a celor trei volume Cultură și duhovnicie care cuprind publicistica pr. Dumitru Stăniloae, iar Pr. lect. dr. Lucian Petroaia a adus la cunoștința celor prezenți apariția Dicționarului de liturgică și muzică psaltică.
Cu acest prilej au fost lansate și unele cărți apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Conf. dr. Ion Cordoneanu a prezentat fascicula XII din colecția Teologie și educație la Dunărea de Jos, cuprinzând studiile susținute în cadrul Simpozionului Științific Internațional „2013 – Anul jubiliar al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul Omagial Dumitru Stăniloae”, organizat de Departamentul de Teologie în luna mai a acestui an. Lect. dr. Rarița Mihail a recenzat lucrarea Psihologia religioasă a copilului și a adolescentului cu aplicații în învățământul religios, a vrednicului de pomenire †episcop Dr. Antim Angelescu, republicată în acest an prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Dr.Casian Crăciun. Conf. dr. Denisia Liușnea a lansat cartea Pr. dr. Mihai Roșu, Creștinismul în Dacia aureliană, până la venirea slavilor (teză de doctorat), iar conf. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultății, a lansat o altă teză de doctorat publicată, în acest an la Galați, Ermineutica biblică a Sf.Grigorie de Nyssa, realizată de dr. Marian Ionescu. Conf. dr. Artur Tuluș a prezentat monografia biserica ”Sf. Nicolae” din comuna Corod, care-l are ca autor pe Pr. Ion Ariton, parohul respectivei biserici, iar conf. dr. George Enache a lansat volumul Studii de istorie și spiritualitate bizantină al pr. lect. dr. Cristian Gagu.
În final, pr. lect. dr. Ovidiu Soare a adus în atenția celor prezenți volumul Tânărul creștin, mărturisitor al puterii de vindecare trupească și sufletească prin Taina Sfântului Maslu, ce înmănunchează încercările întru ale teologiei ale unor elevi seminariști participanți la Simpozionul național interseminarial, organizat la Galați în anul 2012. Acest al 13-lea volum de gen a fost prezentat și în cadrul Simpozionului similar organizat în noiembrie a.c.
Între atâtea cărți de teologie a fost lansată și lucrarea de filozofie, Categoria de repetiție la Sӧren Kirkegaard a dr. Cătălina Elena Dobre, tot o teză de doctorat, prezentarea fiind realizată de conf. dr. Ivan Ivlampie.
Consecința fericită și imediată a acestei generoase oferte a fost solicitarea, din partea tinerilor prezenți a respectivelor lucrări, spre a fi studiate.
(Articol realizat de Pr. dr. Cristian Gagu)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 757, Ultimul acces: 2022-11-29 06:58:59