Raspunsul Papei Francisc, dupa ce a fost acuzat ca este Marxist (Gandul.info) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Răspunsul Papei Francisc, după ce a fost acuzat că este Marxist (Gandul.info)

[2013-12-16]
Papa Francisc a declarat că a cunoscut mulți marxiști care sunt oameni foarte buni, dacă că el nu a fost comunist, răspunzând astfel la criticile ce i-au fost aduse de ultraconservatorii americani după ce a denunțat liberalismul sălbatic, transmite AFP, citată de Agepres.
'Ideologia marxistă este greșită. Dar în viața mea am întâlnit mulți marxiști care sunt oameni foarte buni, deci nu am nimic cu ei', a explicat Suveranul Pontif, într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian La Stampa.
Papa a spus că afirmațiile sale atunci când a condamnat inegalitățile provocate de sistemul economic mondial actual nu au fost o analiză a unui expert, ci se înscriau în doctrina socială a Bisericii catolice. 'Această condamnare nu face din mine un marxist', a spus el.
Fidel imaginii sale de apărător al săracilor, Francisc a denunțat în noiembrie dictatura 'implacabilă' care creează 'o cultură a deșeului', marginalizând populații întregi.
Rush Limbaugh, un realizator radio american, conservator (metodist), care se bucură de o mare audiență, a calificat discursul Papei drept unul 'pur marxist'. Un membru al 'Tea Party', Jonathon Moseley, a considerat util să precizeze că, în opinia lui, 'Isus a fost un capitalist care a propăvăduit responsabilitatea personală, nu socialistă'. Și un alt comentator al postului conservator Fox, Stuart Varney, de religie anglicană, l-a acuzat pe papă că este un susținător al 'neosocialismului'.
Potrivit biografilor săi, Francisc nu are nimic în comun cu marxismul, ba din contră: fără să fi fost niciodată un hiperconservator, el s-a confruntat pe față cu preoți iezuiți de extremă stângă, cu vederi marxiste. Față de teologia eliberării, foarte răspândită în America latină în anii 70, el a propus o 'teologie a poporului', nemarxistă. Familia sa de origine italiană a fost ruinată de criza din 1929 iar el a putut vedea de asemenea pe străzile din Buenos Aires ravagiile liberalismului din Argentina ultimelor decenii.AGERPRES

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 544, Ultimul acces: 2023-02-01 23:54:50