Papa Francisc: Tacerea pazeste misterul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Tăcerea păzește misterul

[2013-12-20]
Doar tăcerea poate păzi misterul călătoriei pe care o persoană o face cu Dumnezeu, a spus Papa Francisc la predica de la Liturghia de vineri dimineață din Casa Santa Marta. Fie ca Domnul, a adăugat Pontiful, să ne dea "harul de a iubi tăcerea", care trebuie ferită de orice publicitate, citim în sinteza publicată de Radio Vatican. În istoria mântuirii, nici larma și nici zgomotele, ci umbrele și tăcerea sunt locurile în care Dumnezeu alege să se reveleze omenirii.
Predica Papei a fost inspirată de Buna Vestire, redată în lectura evanghelică de astăzi, în special de pasajul în care îngerul îi spune Mariei că puterea Celui Preaînalt o va "umbri". Umbra, care are aproape aceeași calitate cu norul cu care Dumnezeu îi apăra pe evrei în deșert. "Domnul are mereu grijă de mister și ascunde misterul. Nu face publicitate misterului. Un mister care își face publicitate nu este creștin; nu este misterul lui Dumnezeu - este un mister fals! Și aceasta s-a întâmplat cu Fecioara Maria, când l-a primit pe Fiul: misterul maternității ei feciorelnice este ascuns. Este ascuns în întreaga ei viață! Iar ea știa. Această umbră a lui Dumnezeu în viețile noastre ne ajută să ne descoperim propriul nostru mister: misterul întâlnirii noastre cu Domnul, misterul călătoriei vieții noastre cu Domnul."
"Fiecare dintre noi", a afirmat Papa, "cunoaște cât de misterios lucrează Domnul în inimile noastre, în sufletele noastre". Și ce este "norul, puterea, calea prin care Duhul Sfânt acoperă misterul nostru?" "Acest nor din noi, din viețile noastre este numit tăcere: tăcerea este norul care acoperă misterul relației noastre cu Domnul, al sfințeniei noastre și al păcatelor noastre. Acest mister pe care noi nu îl putem explica. Dar când nu există liniște în viețile noastre, misterul se pierde, pleacă. Păziți misterul cu tăcerea! Acesta este norul, aceasta este puterea lui Dumnezeu pentru noi, aceasta este tăria Duhului Sfânt." Mama lui Isus a fost icoana perfectă a tăcerii. Papa a spus că se gândește "de câte ori ea a rămas tăcută și de câte ori nu a spus ceea ce simțea pentru a păzi misterul relației ei cu Fiul", până la cea mai dureroasă tăcere, tăcerea "de la picioarele crucii".
Acolo, la cruce, "Evanghelia nu ne spune nimic: dacă ea a spus vreun cuvânt sau nu. [...] A fost tăcută, dar în inima ei câte lucruri i-a spus Domnului! 'Tu, în acea zi, mi-ai spus că El va fi măreț, mi-ai spus că îi vei da tronul lui David, al strămoșilor lui, că va domni pe veci și acum uite-l aici!' Fecioara era umană! Și poate chiar a simțit dorința să spună: 'Minciuni! Am fost înșelată!' [...] Dar ea, cu tăcerea ei, a ascuns misterul pe care nu îl înțelegea și cu această tăcere a permis misterului să crească și să înflorească în speranță." Pontiful a încheiat spunând: "Fie ca Domnul să ne dea nouă tuturor harul de a iubi tăcerea, de a o căuta și de a avea o inimă păzită de norul tăcerii".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 858, Ultimul acces: 2024-02-22 17:41:50