Craciunul la Catedrala Romano-Catolica din Iasi (comunicat) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iași (comunicat)

[2013-12-22]
Crăciunul amintește de marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea: "Astăzi în cetatea lui David vi s-a născut un Mântuitor" (Luca 2,11). În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie), prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, va începe la ora 23.00. În ziua de Crăciun (25 decembrie), PS Petru Gherghel va celebra în aceeași catedrală la ora 11.00. În ziua de Crăciun, Liturghii vor fi și la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 16.00 (pentru tineri), 18.00. A doua zi, Sfântul Ștefan, primul martir (26 decembrie), și a treia zi, Sfântul Ioan, Apostol și Evanghelist (27 decembrie), Liturghiile vor fi la orele: 8.00, 11.00, 18.00.
Cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, Episcopul de Iași a trimis o scrisoare pastorală, în care s-a adresat într-un mod special către familii, care "au fost și rămân bucuria și speranța noastră și constituie pe drept cuvânt o binecuvântare pentru omenire". Toate familiile sunt îndemnate să se bucure, căci "Crăciunul este sărbătoarea prin excelență a familiei, a părinților și a copiilor, și sărbătoarea fericirii adevărate și a speranței". La finalul scrisorii Preasfințitul face îndemnurile și urările cuvenite: "Felicitând încă o dată toate familiile diecezei, le adresăm tuturor chemarea Bisericii, a fericitului Ioan Paul al II-lea și a noastră: «Familii, fiți ceea ce sunteți și transmiteți tuturor bucuria și speranța evangheliei și a lui Cristos, ca împreună să cântăm: Mărire în cer lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor de bunăvoință!». Sărbători fericite! Crăciun binecuvântat, în suflete și în case!" Textul integral al scrisorii poate fi găsit pe situl Episcopiei de Iași (Ercis.ro).
În zilele dinainte de Crăciun credincioșii au fost chemați să se pregătească sufletește, să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu și să ia hotărâri bune pentru viața lor. Preoții i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie. În scop educativ, nașterea lui Isus este reprezentată în curtea Catedralei și în Catedrală prin așa-numitul presepiu (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele). Pentru aceasta s-au folosit statui și diferite materiale. Obiceiul își are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peșteră de pe terenul său o scenă cu nașterea lui Isus, așa cum a fost la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruș, câteva oițe și o ieslișoară în care a așezat un copilaș din lemn. În noaptea de Crăciun, Sfântul Francisc însoțit de mulți prieteni și de săteni au venit la presepiu pentru a sărbători Nașterea lui Isus, prin celebrarea sfintei Liturghii. Cei prezenți au lăcrimat de bucurie când Francisc citea Evanghelia. Acest mod de a sărbători Crăciunul a fost reluat și în anii următori și se păstrează și astăzi.
Un alt simbol al Crăciunului este bradul care îl reprezintă pe Isus Cristos, cel care este veșnic viu. În același timp, amintește de pomul paradisului, principiul vieții și al cunoașterii. Pomul (bradul) împodobit reprezintă lumea cerească, acea lume nouă care a început să ia naștere o dată cu venirea lui Isus Cristos, Mesia. Liturghiile, colindele, Fecioara cu pruncul, păstorii, îngerii și magii îi invită pe toți să nu uite că în viața în care se naște Cristos e din nou Crăciunul, e din nou bucurie și pace. (Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Cornel Cadar)
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 842, Ultimul acces: 2024-04-05 17:10:36