Craciunul in familia "Don Orione" din Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Crăciunul în familia "Don Orione" din Oradea

[2013-12-21]
Duminică, 15 decembrie 2013, la Centrul "Don Orione" din Oradea a avut loc sărbătoarea Crăciunului. "Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul." Sub imboldul acestui mesaj biblic elevii liceului nostru, copiii și tinerii de la Oratoriu și Scout au susținut un program bogat în colinde și scenete specifice Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.
În deschidere, pr. Mihai a adresat salutul și urările de mai bine tuturor celor prezenți, dar mai ales copiilor care s-au pregătit cu multă râvnă și dragoste pentru a vesti tuturor nașterea Pruncului Isus. Primii care au anunțat această veste mare au fost grupul oratoriului "Don Orione" cu colinde Crăciun. Au continuat să aducă vestea cea mare copii de la Scout, "Lupișorii și Mămăruțele", care au prezentat un scurt moment artistic exprimat prin dans, având ca temă principală "Legenda Bradului de Crăciun", însoțită de urările unui Crăciun Fericit, fiind urmați de grupa celor mai mici vlăstare de la scout, "castorii", îndrumați de Alina Vâșcan și Alexandra Halasz, copii care ne-au încântat cu dansul, poezia și colindul lor.
Colindatul este o datină adânc înrădăcinată în tradiția populară și este unul dintre cele mai vechi obiceiuri create, cultivate și menținute de poporul român. Un adevăr confirmat de elevii claselor pregătitoare "A" și a II-a, care sub îndrumarea profesoarelor Laura Bochiș, Ileana Szilagi și Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera satului vechi bihorean, poftindu-ne la șezătoare pentru ca împreună să primim colindătorii care bat la poarta inimilor noastre. Elevii clasei pregătitoare "B", sub îndrumarea învățătoarei Raluca Sabău, au spus "Bun venit!" Micuțului Isus prin cântece și vers, sărbătorind astfel Crăciunul, alături de întregul Univers. Au urmat pe scenă copiii din clasa I, care împreună cu învățătoarea Janina Chinde ne-au pregătit versuri despre nașterea Mântuitorului, un colind, "Steaua sus răsare", un cântec de Crăciun, "Voie bună pe pământ", și un dans de iarnă pe melodia "Hei, hei, zurgălăi" pregătit de profesoara Teodora Moga.
Clasa a III-a, sub coordonarea profesoarelor Iohana Păscar și Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera Crăciunului prin intermediul muzicii, versurilor și al dansului. Tot prin dans s-au exprimat și elevii Ghender Alexandra clasa a V-a și Gondor Laurențiu - clasa a VI-a, respectiv Andreea Marți clasa a VIII-a și George Gug. Următoarea secvență de Crăciun a fost prezentată de elevii clasei a V-a, cu o scenetă prin care ne-au spus că din păcate, mulți copii nu au o familie în care să găsească adevărata iubire..., și în aceleași timp că noi toți putem să fim o familie pentru acei copii care sunt singuri. A urmat pe scenă Corul Liceului "Don Orione", format din elevi ai claselor gimnaziale și liceale, sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Arendaș. Ei au interpretat colindele: "Flori dalbe", "Noi în seara de Crăciun", "Legănelul lui Isus", "O, ce veste Minunată", "Cerul și Pământul", "E ajun de Crăciun", "Îngerii-n a noastre plaiuri" și "În seara de Crăciun".
Pornind de faptul că în lumea contemporană, valorile devin tot mai relative, prin piesa pusă în scenă de elevii clasei a VII-a, sub îndrumarea profesoarei Ioana Ritinger, "Nu-l putem vedea pe Isus", am putut descoperi cum lucrurile de zi cu zi, fără importanță, umbresc adevăratul mesaj al Crăciunului: nu bogățiile materiale, ci acele ale spiritului sunt cele care contează. După aceste momente emoționante prezentate de elevii Liceului s-au întors pe scenă scoutiștii - de data aceasta cei mai mari. Mai întâi Grupul Reparto, coordonați de Alexandru Ion și Luci Iluța, cu un montaj numit "Bucuria Nașterii", urmat de grupul "Noviciat", cu o scenetă prin care au vrut să scoată în evidență faptul că cel mai adesea oamenii uită ce înseamnă cu adevărat Crăciunul și se axează pe lucruri materiale când de fapt Pruncușorul Isus se află chiar în fața lor cu toate harurile necesare.
Au urcat pe scenă și cei mai mari dintre scoutiști, grupul "Clan-Foc", care au prezentat o scenetă despre lipsa cooperării și implicării oamenilor mai ales în preajma Crăciunului. Nașterea lui Isus este un bun prilej de a ne aminti de vremurile trecute în care fiecare moment era simțit într-un mod mai special și că ceea de contează cel mai mult este "să faci binele întotdeauna, răul nici odată nimănui", așa cum spunea Sfântul Luigi Orione. Vestea Nașterii lui Isus ne-a fost adusă și de membri Consiliului Elevilor "Don Orione" care ne-au prezentat un scurt filmuleț cu o acțiune caritabilă prin care au dorit să ne arate ce înseamnă "a dărui" și câtă bucurie poate aduce orice gest frumos de iubire, unor oameni cu care soarta nu a fost atât de darnică.
Sărbătoarea Crăciunului este una a DĂRUIRII! Dumnezeu s-a dăruit umanității pentru a ridica lumea din păcat și a o conduce la Lumină. Și noi suntem chemați să dăruim: fiecare după puterea sa. Cu acest prilej vrem să mulțumim încă odată tuturor binefăcătorilor, voluntarilor și a celor implicați în bunul mers al lucrurilor în familia noastră orionină. Zilele trecute câțiva copii și tineri au muncit la confecționarea personajelor din Ieslea de Crăciun. Unii ați cumpărat acele lucruri, dar să știți că nu este vorba de comerț. Tot ce s-a adunat din vânzarea statuilor precum și în Cutia de Crăciun a elevilor sau a credincioșilor de la biserică, tasul și alte donații vor fi dirijați spre victimele din Filipine prin intermediul preoților orionini prezenți în Filipine la Manila.
Între timp s-a anunțat o surpriză! Până la sosirea ei câțiva tineri din Oratoriu au oferit un dans urmat de un flashmob. Finalmente a sosit și surpriza: cine altul decât Moș Crăciun, cu peste 400 de pachețele pentru toți copiii cuminți. Pe lângă cadouri Moșul le-a urat copiilor vacanță plăcută și i-a atenționat că este frumos să ne bucurăm împreună, să colindăm și să primim cadouri, dar cel mai important este să-l primim cu sufletul cât mai curat pe Pruncul Isus. Felicitări și mulțumiri tuturor copiilor, animatorilor, coordonatorilor, voluntarilor, dascălilor, directorului, managerului, pr. Mihai, pr. Florian, fr. Cătălin și tuturor binefăcătorilor.
Le mulțumim părinților pentru atenția și dragostea cu care ne înconjoară, le dorim tuturor multă sănătate și putere de muncă, Sărbători sfinte și fericite. "Crăciun fericit !" și un An Nou plin de bucurii!
(Sursa: EGCO.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 871, Ultimul acces: 2024-02-25 05:23:42