Papa Francis despre nasterea lui Isus, la ultima audienta generala din 2013 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francis despre nașterea lui Isus, la ultima audiență generală din 2013

[2013-12-20]
Papa Francisc și-a dedicat ultima audiență generală din 2013 nașterii lui Isus, "sărbătoare a încrederii și a speranței, care depășește incertitudinea și pesimismul". "Și motivul speranței noastre este acesta: Dumnezeu este cu noi și Dumnezeu se încrede încă în noi! Gândiți-vă bine la aceasta: Dumnezeu este cu noi și Dumnezeu se încrede încă în noi. [...] El vine să locuiască împreună cu oamenii, alege pământul ca locuință a Sa pentru a sta împreună cu omul și pentru a putea fi găsit acolo unde omul își petrece zilele sale în bucurie sau în durere. De aceea, pământul nu mai este numai o 'vale de lacrimi', ci este locul în care însuși Dumnezeu și-a așezat cortul Său, este locul întâlnirii lui Dumnezeu cu omul, al solidarității lui Dumnezeu cu oamenii."
Pontiful a explicat că există ceva "și mai surprinzător" în împărtășirea de către Dumnezeu a condiției noastre umane. "Prezența lui Dumnezeu în mijlocul omenirii nu s-a realizat într-o lume ideală, idilică, ci în această lume reală, marcată de atâtea lucruri bune și rele, marcată de diviziuni, răutăți, sărăcie, prepotențe și războaie. El a ales să locuiască istoria noastră așa cum este, cu toată greutatea limitelor sale și dramelor sale. [...] El este Dumnezeu-cu-noi. [...] Isus este Dumnezeu-cu-noi din totdeauna și pentru totdeauna cu noi în suferințele și în durerile istoriei. Nașterea lui Isus este manifestarea că Dumnezeu s-a pus o dată pentru totdeauna de partea omului, pentru a ne mântui, pentru a ne ridica din praful mizeriilor noastre, al dificultăților noastre, al păcatelor noastre."
Marele "cadou" al Betleemului este deci "o energie spirituală, o energie care ne ajută să nu ne prăvălim în trudele noastre, în disperările noastre, în tristețile noastre [...].Nașterea lui Isus ne aduce vestea cea bună că suntem iubiți imens și unic de Dumnezeu și această iubire nu numai ne-o face cunoscută, ci ne-o dăruiește, ne-o comunică!" Și Pontiful a subliniat două consecințe. "Prima este că dacă la Crăciun Dumnezeu se revelează nu ca unul care stă sus și care domină universul, ci ca Acela care se înjosește, coboară pe pământ mic și sărac, înseamnă că pentru a fi asemenea Lui noi nu trebuie să fim mai presus de ceilalți, ci să ne înjosim, să începem să slujim, să ne facem mici cu cei mici și săraci cu săracii. [...] Un creștin care se împăunează peste tot, este urât: acela nu este creștin, acela este păgân. Creștinul slujește, se înjosește. Să facem în așa fel încât acești frați și surori ai noștri să nu se simtă niciodată singuri!"
Și a continuat cu "a doua consecință: dacă Dumnezeu, prin intermediul lui Isus, s-a implicat cu omul până acolo încât a devenit ca unul dintre noi, înseamnă că orice vom fi făcut unui frate sau unei surori îi vom fi făcut Lui. Ne-a amintit aceasta însuși Isus: cine va fi hrănit, primit, vizitat, iubit pe unul dintre aceștia mici și dintre cei mai săraci dintre oameni, va fi făcut aceasta Fiului lui Dumnezeu." A încheiat îndemnând "să ne încredințăm mijlocirii materne a Mariei, Mama lui Isus și a noastră, pentru ca să ne ajute la acest Sfânt Crăciun, acum atât de aproape, să recunoaștem pe fața aproapelui nostru, în special a persoanelor mai slabe și marginalizate, imaginea Fiului lui Dumnezeu făcut om."
Aceasta a fost ultima audiență generală din 2013. De la alegerea ca Succesor al Sf. Petru, Papa Francisc a avut 30 de audiențe generale (toate publicate în traducere pe Magisteriu.ro, mulțumită pr. Mihai Pătrașcu), pentru care prefectura Casei Pontificale a distribuit 1.548.500 de bilete de intrare, deși au fost adesea peste o sută de mii de participanți, peste capacitatea Pieței San Pietro. Pentru astfel de ocazii au fost puse ecrane uriașe în Piața Pius al XII-lea, din apropiere, iar Via della Conciliazione a fost transformată în zonă pietonală.
Legături:
•Textul integral al audienței generale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 903, Ultimul acces: 2024-03-03 10:47:57