Colinde la Piatra-Neamt - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Colinde la Piatra-Neamț

[2013-12-24]
În seara de 21 decembrie 2013, începând cu orele 17.00, Protopopiatul Piatra-Neamț a organizat tradiționalul concert de colinde, în Sala de festivități a Consiliului Județean Neamț, potrivit mmb.ro. La eveniment au participat corul „Glasul Bisericii” al Protopopiatului Piatra-Neamț, corul „Imperialii” de la Seminarul Teologic Ortodox din Piatra-Neamț, grupul coral „Teofania” al parohiilor nemțene Sf. Cuv. Parascheva și Sf. Mc. Gheorghe, corala „Heruvimii” de la parohia Mărăței I și corul „Vlăstarele Ortodoxiei” al Asociației Tinerilor Ortodocși Români – Filiala Piatra-Neamț. Concertul s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
IPS Teofan, în mijlocul colindătorilor la Piatra-Neamț
În deschiderea manifestării, părintele protopop Valentin Tofan a adresat un scurt cuvânt celor prezenți, vorbind despre bucuria sărbătorii Nașterii Domnului manifestată prin colinde. „În fiecare an sărbătorim prin intermediul colindelor cel mai mare eveniment care s-a putut petrece pe pământ, anume Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Colindele ne introduc în această atmosferă de sărbătoare, reușind să prindă în melodii cele mai potrivite cuvinte pentru a răspunde sensibilității noastre celei mai adânci. Vestea adusă în această seară de colindători este una care ține de minunea Întrupării Fiului lui Dumnezeu, o veste cutremurătoare pentru minte și suflet. Vă rugăm să îi primiți și să-i ascultați cu dragoste și bucurie pe colindătorii din seara aceasta pentru că ei ne aduc în suflete cea mai bună veste”. Cele cinci coruri participante la eveniment au interpretat o varietate de colinde, cum ar fi „Dimineața lui Crăciun”, „La poartă la Ștefan Vodă”, „Somnul lui Iisus”, „Legănelul lui Iisus” sau „Colind ceresc”. Concertul a implicat atât preoți din protopopiatul Piatra-Neamț, cât și copii de vârstă fragedă care, îmbrăcați în portul popular, au rostit cu voioșie colindele rânduite.
La finalul concertului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a rostit o cuvântare, în care a detaliat câteva aspecte referitoare la legătura pe care colindele o crează între om și Dumnezeu. „De la concertul din această seară mi-au rămas în minte două idei în mod special. Pe de o parte, a fost pronunțată expresia « suflet fără colindă », iar pe de altă parte, un vers spunea că « gândul rău, răutăți și plângeri nu au loc de îngeri ». Observăm în antiteză sufletul fără colinde și sufletul plin de îngeri, care nu permite în ființa sa gând rău, răutăți și plângeri. Cu mila Domnului, ne apropiem de sfârșitul anului 2013 de la Nașterea lui Hristos. Peste câteva zile va debuta noul an și ne punem întrebarea: cât din cursul acestui an și cât din cursul anului care vine vom fi suflet fără colindă sau suflet plin de îngeri? Cred că, în cele din urmă, viața omului se zbate între aceste două puncte: între a fi deschis către lumea cea de taină a îngerilor și a deveni suflet dezgolit de colinde și de tot ce este mai adânc, frumos și înălțător în viața omului”.
În continuare, cuvântul de învățătură a subliniat importanța primirii colindătorilor și, prin ei, a mesajului divin transmis. „Am luat aminte anul acesta, parcă mai mult decât în alți ani, la mesajul cuprinzător al colindelor care, pe lângă vestea coborârii lui Dumnezeu printre oameni, ne transmit și mesajul foarte insistent de a-i primi pe colindători. Această insistență este argumentată în mod special pe faptul că Maica Domnului și bătrânul Iosif nu au găsit loc de găzduire decât într-o peșteră, iar colindele înfățișează sfânta familie alergând și bătând din poartă în poartă. În cele din urmă, un staul de vite se transformă în sălaș binecuvântat pentru nașterea Pruncului Sfânt. Viața noastră este marcată de încercarea îngerilor de a pătrunde în sufletul nostru cu puterea colindelor, de la cuvântul preotului de la amvon până trâmbița conștiinței fiecăruia. De multe ori ne dăm seama că, în anul care a trecut, i-am alungat pe îngeri din viața noastră. Sau au fost situații în care bătrânul Iosif și Fecioara Maria, în diferite chipuri, s-au prezentat la poarta noastră, iar noi nu i-am primit deloc sau i-am trimis să fie găzduiți în grajd, lângă vite. Unii poate i-am primit între noi, să dea Domnul să fim cât mai mulți! Alții, poate prin faptul că i-am alungat într-un fel sau altul, ne-am trezit și am alergat pentru a le cere iertare. În zilele ce au rămas până la noul an, vor bate îngerii la ușa sufletului nostru în foarte multe forme. Oare anul care vine vom avea capacitatea să înțelegem că fără îngeri, în accepțiunea largă a cuvântului, viața noastră este fără sens? Să le mulțumim colindătorilor că au încercat să ne convingă că este bine ca lumea cerului să facă parte din viața noastră. Orele întregi de repetiții au avut drept scop să ne determine să-i primim pe îngeri în sufletul nostru. Să ne dea Dumneazeu putere să-i recunoaștem în diferitele chipuri în care ei se prezintă în fața noastră și să nu-i mai alungăm din viața noastră”. Ultima secvență a întâlnirii duhovnicești a reunit membrii tuturor corurilor participante în jurul Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan care, alături de auditoriul din sală, au intonat tradiționala colind㠄O, ce veste minunată!”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 793, Ultimul acces: 2023-03-29 09:18:08