Liturghia Sf. Vasile cel Mare in ajun de Craciun - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghia Sf. Vasile cel Mare în ajun de Crăciun

[2013-12-24]
În ajunul Crăciunului, la 24 decembrie 2013, la Catedrala Patriarhală a fost oficiată Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de preacuviosul părinte Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Potrivit rânduielii Bisericii noastre, dacă Ajunul Nașterii Domnului Iisus Hristos cade în timpul zilelor săptămânii atunci în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia Praznicului, iar în ziua Sărbătorii Nașterii Domnului se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an: în aceste prime cinci duminici din Postul Mare, în Joia și Sâmbăta Mare, în ajunul Crăciunului și a Bobotezei și în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, la 1 ianuarie.
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anilor 329-330, în Cezareea Capadociei. Sf. Vasile a fost unul din cei 10 frați, dintre care trei vor fi episcopi: Vasile, Grigorie de Nyssa, Petru de Sevasta; cinci vor fi monahi: cei trei dinainte, plus Naucratios și Macrina cea tânără; vor fi șase sfinți în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia (mama lui), Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru și Sfânta Macrina cea Tânără.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 791, Ultimul acces: 2023-03-31 11:13:16