Detinuti in pelerinaj la Biserica Toma Cozma - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Deținuți în pelerinaj la Biserica Toma Cozma

[2013-12-21]
Un grup de deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași au vizitat joi, 19 decembrie 2013, Biserica Toma Cozma din Iași. Activitatea a avut loc cu prilejul sărbătorii Nașterii Mântuitorului Hristos, în cadrul proiectului "Pelerinaj la locurile sfinte". Deținuții, care au venit pe jos până la Toma Cozma, au fost însoțiți de pr. Pavel Antoce, misionar de caritate la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași și de un angajat al instituției, potrivit mmb.ro. Pentru început, părintele paroh Mihai Mărgineanu a prezentat istoria de secole a Bisericii Toma Cozma, ocrotită de Sfântul Apostol Toma și de Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, menționând numele și rolul deosebit al preoților parohi ai acestui sfânt lăcaș care s-au evidențiat de-a lungul timpului. În continuare, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate. Părintele paroh Mihai Mărgineanu a adresat apoi un cuvânt catehetic în care a vorbit despre sărbătoarea Nașterii Domnului și despre libertate. "Fiecare sărbătoare este un moment de înnoire a noastră sufletească în Hristos. Alături de Hristos ne înțelegem propria viață. Cel care s-a botezat a devenit ucenic al lui Hristos. Învățăturile Mântuitorului se transformă în noi în izvor de înțelepciune. De aceea, suntem datori să citim din Sfânta Scriptură, chiar dacă avem în față același text. Alături de Hristos descoperim adevărata libertate. Dumnevoastră veți redescoperi bucuria de a fi liberi. Ne dorim această libertate și o revendicăm încă din fragedă copilărie. Alegerea binelui te face liber. E o înșelăciune a diavolului să pretinzi că vrei să alegi între un bine și un rău. Când alegi răul nu mai ești liber. Alături de Hristos descoperim libertatea interioară. Indiferent de ceea ce se petrece în exteriorul nostru, în interior trebuie să funcționeze înțelepciunea, dreapta judecată și reperele de respectare a valorilor care ne dau valoare. Respectarea valorilor morale, spirituale, culturale, înseamnă să te respecți pe tine însuți. Noi trebuie să-L căutăm pe Dumnezeu. Noi suntem cei care în mod liber descoperim pe Dumnezeu. Atât de mult ne iubește Dumnezeu, încât ne respectă libertatea", a explicat parohul de la Toma Cozma, care a făcut referire apoi la constrângerile libertății.
"M-am simțit foarte bine în Biserica Toma Cozma"
"Se apropie momentul în care veți reveni în contact cu lumea așa-zis «liberă», veți descoperi că mulți dintre noi nu mai suntem atât de liberi pe cât am vrea. Suntem constrânși de orânduielile sociale, de obligațiile noastre familiale, de propriile exigențe, de propriile dorințe. Privind din perspectivă creștină, tristețea pe care ți-o aduce această constrângere aparentă a libertății, trebuie să se transforme în sacrificiu de sine. Jertfa, din perspectivă creștină, îți dă bucuria că faci ceea ce trebuie să faci", a spus pr. paroh Mihai Mărgineanu. Părintele misionar Pavel Antoce a mulțumit parohului de la Toma Cozma pentru cuvântul adresat deținuților și l-a invitat în capela penitanciarului pentru a se ruga împreună și pentru persoanele private de libertate. Gheorghe T. mai are o lună și jumătate până când va fi eliberat. Deținutul a ținut să mulțumească conducerii Penitenciarului Iași pentru încrederea acordată de a fi în preajma sărbătorilor de iarnă în Biserica Toma Cozma: "Acest pelerinaj are o însemnătate deosebită în viața noastră. Mai avem foarte puțin de executat din pedeapsă, iar apoi ne vom reîntoarce în familiile noastre. Mulțumim conducerii pentru acest dar și urăm tututror sărbători frumoase". "M-am simțit foarte bine în Biserica Toma Cozma și am rămas impresionat de vechimea caestui lăcaș de închinăciune. Plec din această biserică gândindu-mă la greșelile pe care le-am făcut și din cauza cărora am ajuns în penitenciar", a mărturisit Cătălin. La final, cei zece deținuți au cântat împreună cu cei doi slujitori colindul "O ce veste minunată!".

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 859, Ultimul acces: 2024-02-27 07:38:39