Concert de colinde al scolilor teologice din Eparhia Oradiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Concert de colinde al școlilor teologice din Eparhia Oradiei

[2013-12-21]
Ca în fiecare an, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează o serie de concerte de colinde tradiționale românești, specifice acestei perioade premergătoare Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Seria de concerte a fost deschisă miercuri, 18 decembrie, în Paraclisul cu hramurile „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, de către școlile teologice din Eparhia Oradiei, la care s-a adăugat și Corala Preoților din Eparhie, potrivit Pr. Prof. Alin Sonea.
Concertul a fost deschis de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat cu multă măiestrie și dăruire de către Părintele Profesor Ștefan Lakatos, cor care a impresionat prin acuratețea și candoarea vocilor tinere, vestitoare ale Nașterii Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului.
Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijat cu mult profesionalism de către Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, s-a alăturat vocilor tinere, care prin armonia muzicală, fac misiune frumoasă și rodnică în spațiul liturgic, eclesial.
Clerul din Eparhia Oradiei a fost reprezentat de către Corala „Pr. Prof. Cornel Givulescu”, dirijată tot de către Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie. Prin reprezențația lor vocală, preoții bihoreni, au dat exemplu de dăruire și de mărturisire a unui alt mod de slujire și de misiune, complementar slujirii sacramentale, specifice.
Concertul a fost încheiat în mod apoteotic, de Corala „Psalmodia Varadiensis” a Universității din Oradea, dirijată de același Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor și Compozitorilor din România. Ca de fiecare dată, „Psalmodia Varadiensis” a dat dovadă de multă maturitate și profesionalism în ceea ce privește interpretarea muzicală a colindelor.
Prezent la concert, în calitate de gazdă, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a adresat un cuvânt de binecuvântare, subliniind faptul c㠄prin acest frumos concert am intrat, de fapt, în pacea sfântă a marii sărbători a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. O pace sfântă care s-a așezat în inimile noastre, pe care nu o mai vrem dusă, pe care o vrem să rămână, să se aștearnă pentru veșnicie în sufletele noastre și ale tuturor celor care fac parte din neamul din care și noi facem parte.
Pacea sfântă vine din frumusețile străvechi pe care le-am ascultat: colindele vechi, cântecele de stea, imnele și întregul repertoriu al concertului din această seară. Ele nu reprezintă altceva decât aurul, tămâia și smirna pe care neamul nostru românesc le aduce de aproape două mii de ani ca ofrandă la ieslea din Betleem, în care S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, la Vifleemul duhovnicesc, care este peste tot acolo unde se înalță o biserică românească. Colindele sunt aurul, smirna și tămâia pe care românii dintotdeauna și de pretutindeni le-au adus, le aduc și le vor aduce atâta timp cât va dăinui lumea și neamul nostru românesc, la Sărbătoarea Nașterii Domnului”.
Preasfinția Sa a mai amintit și faptul că, de curând, UNESCO a aprobat ca doina și colindul românesc să facă parte din patrimoniul spiritual și cultural al întregii umanități: „deci și prin colind, poporul nostru se înveșnicește în marea familie culturală a omenirii”, a arătat Ierarhul.
Chiriarhul Oradiei i-a felicitat pe toți ostenitorii și dirijorii formațiilor corale, binecuvântându-i și urându-le coriștilor și tuturor celor prezenți, mulți ani cu sănătate, multe bucurii și împliniri duhovnicești, adresându-le invitația de aparticipa și la următoarele serbări și concerte organizate de Episcopia Ortodoxă a Oradiei, în zilele care vor urma.
Împreună cu Preasfințitul Părinte Sofronie, la acest concert au mai participat părinți consilieri, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, părinții slujitori de la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, părinții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum și preoți din Oradea, studenți, elevi și foarte mulți credincioși, dornici să audă și să primească prin cânt vestea Nașterii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 888, Ultimul acces: 2024-04-12 16:43:36