Raspunsuri duhovnicesti: Preotul vesteste in fiecare casa Nasterea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Răspunsuri duhovnicești: Preotul vestește în fiecare casă Nașterea

[2013-12-24]
Preacucernice părinte Florin Bonea, care este semnificația mersului cu icoana Nașterii Domnului în Postul Crăciunului?
Este unul dintre cele mai vechi obiceiuri legate de prăznuirea Nașterii Domnului, datând din primele veacuri ale Bisericii. Istoricii îl plasează chiar în secolul al IV-lea, când Nașterea Domnului se serba odată cu Boboteaza, la 6 ianuarie. Ziua de 5 ianuarie era zi de ajunare, când creștinii țineau post aspru în cinstea Arătării Domnului, iar efortul lor duhovnicesc era plinit prin intrarea preotului cu Icoana în casele lor și primirea binecuvântării.
Și la români, obiceiul acesta este foarte vechi. În secolul al XVII-lea, diaconul Paul de Allep, călător pe meleagurile noastre, nota în cronica sa: "E de observat că în această țară se obișnuiește, în seara dinspre Nașterea lui Hristos, ca toți preoții din diferite târguri, însoțiți de sărmani, de citeți și de coriști, să se ducă în cârduri, purtând icoane, și să umble prin norod toată noaptea, vizitând casele boierilor și urându-le bucurie. Astfel umblau ei toată noaptea, cântând Nașterea lui Hristos". Obiceiul acesta face parte din tezaurul sufletesc al poporului român, alături de colinde și celelalte tradiții legate de Nașterea și Botezul Domnului, atât de iubite de noi.
Cu toate acestea, mersul cu icoana are semnificații diferite față de colindul tinerilor, mult mai duhovnicești. În timp ce colindătorii evocă evenimente și persoane istorice de la Nașterea Pruncului Iisus, precum steaua ce s-a arătat pe cer ("Steaua sus răsare…"), cei trei magi de la Răsărit și uciderea pruncilor (Vicleimul), arătarea îngerilor pe cer, darurile magilor ș.a., mersul cu icoana semnifică primirea, în casele și în viețile noastre, a Celui ce se naște "pentru noi și pentru a noastră mântuire". Cântările bisericești și colindele relatează marele eveniment la timpul prezent: "Fecioara, astăzi, pe Cel mai presus de fire naște…", "Astăzi S-a născut Hristos…", "Hristos se naște, slăviți-L!". Astfel, noi, cei ce viețuim într-un moment anume al istoriei, primim, în fiecare an, la Crăciun, Întruparea Dumnezeului Care se face om și Care rămâne în același timp Dumnezeu.
(Mai multe detalii în Ziarul Lumina)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 724, Ultimul acces: 2023-03-30 22:51:16