Nasterea Ta rasarit-a lumii Lumina cunostintei... - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Nașterea Ta răsărit-a lumii Lumina cunoștinței...

[2013-12-24]
Nașterea Domnului (adică întruparea lui Dumnezeu), considerată de mulți dintre Părinții Bisericii cel mai important eveniment din istoria mântuirii, implicit, cea dintâi mare sărbătoare a creștinătății, fără de care mântuirea nu ar fi fost posibilă, copleșește prin adâncul și profunzimea teologică în care se înveșmântează. Compozițiile imnografice alcătuite în cinstea acestui praznic au fost, cu siguranță, mult mai multe, însă s-au impus acelea care au reușit să surprindă în același timp măreția și taina sărbătorii. Frumusețea și plenitudinea marii sărbători a Nașterii Domnului se datorează, în cea mai mare parte, acestui izvor nesecat de sens și teologie care este imnografia. Așadar, numai în măsura în care vom cunoaște imnografia acestui praznic vom reuși să înțelegem sensul, mesajul, strălucirea și importanța Nașterii Domnului.
„Soarele Dreptății“
Una dintre puținele compoziții imnografice anonime din slujba de la Nașterea Domnului este troparul: „Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui Dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de Sus, Doamne, slavă Ție!“.
Troparul (cuvânt care în limba greacă înseamnă mod, fel, chip) reprezintă forma cea mai veche, dar fundamentală a poeziei imnografice liturgice. Actualmente, creațiile imnografice care primesc această denumire sunt forme poetice izolate, care prezintă pe scurt chipul sau icoana unui sfânt sau a unor sfinți, ori descriu sensul și importanța unui eveniment din viața Mântuitorului sau din istoria mântuirii, ce se comemorează în principalele momente din cursul anului bisericesc.
Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 692, Ultimul acces: 2023-03-30 21:48:01